Vi satser på Joy

SF's viceborgmester Henrik Stougaard holder fast i samarbejdet med S og R - og skal samtidig markere partiets egen profil

Artiklens øverste billede
Viceborgmester Henrik Stougaard fortsætter et loyalt samarbejde med Joy Mogensen som den bedste linje for SF i Roskilde.

- Vi satser fra SF på den nye borgmester Joy Mogensen og samarbejdet med S og R - og det gør jeg også selv.

Sådan forklarer viceborgmester Henrik Stougaard den linje, som Roskildes næststørste parti nu følger frem til næste kommunalvalg i 2013.

- Men indenfor sådan et flertal, bør borgmesterposten selvfølgelig besættes af det parti, der får flest mandater. Det vil i hvert fald være SF's og mit udgangspunkt, tilføjer han.

Henrik Stougaard åbner dog også op for et bredere flertal, både når det gælder næste års budget, det store projekt om Røde Port og en eventuel konstituering efter et valg.

- Vi skal ikke udelukke noget. Hvis vi skal have investeringer til Roskilde, må de også kunne regne med, at beslutningerne holder, og derfor er det godt med 'brede flertal bag de store beslutninger'.

- For os er det dog en forudsætning, at hvis Venstre og Konservative vil samarbejde med det nuværende S-SF-R-flertal, så må de have et realistisk indtryk af deres muligheder for indflydelse, bl.a. i forhold til hvor mange nødvendige stemmer de kommer med.

- Vi vil ikke være med til at foretage store nedskæringer, når det ikke er nødvendigt, tilføjer Stougaard.

Genoprettet økonomi

Roskilde Avis har spurgt SF-lederen, der gennem mange år repræsenterede den stærkeste opposition i byrådet, om, hvordan han på én gang vil støtte sin partner, den nye borgmester Joy Mogensen - og samtidig sikre, at hans eget parti ikke visner som 'trofast regerings-partner i skyggen'?

- Selv om vi ikke er enige om alt, har vi nu sammen med S og R fået rettet økonomien op i Roskilde. Både regnskabet for 2010 og de første tal fra 2011 ser fornuftige ud. I forhold til tidligere regner jeg derfor ikke med, at der bliver brug for store nedskæringer til næste år.

- Men vi kommer nok ikke udenom mindre besparelser, i forhold til det fremskrevne budget for 2012, hvor man har udregnet de kommende udgifter, når man skal tage højde for befolkningsudviklingen og beholde den samme service.

Indflydelse og markering

Henrik Stougaard erkender, det kan være svært for SF på én gang at være 'regeringsparti' med formands-ansvar for to af de vigtigste områder - børn og unge samt kultur og idræt - og så samtidig markere en egen profil.

- Men vi har altså valgt at søge maksimal indflydelse på beslutninger ved at arbejde loyalt indenfor budget-flertallet.

- Selvfølgelig kan det være et problem, at vi forsvinder lidt i borgmester-partiets skygge. Vi tror dog på, at vælgerne godt kan se, vi har sparet Roskilde for de borgerlige partiers store nedskærings-forslag. De ville skære 30 mio. yderligere ned hvert eneste år.

- Hvis ikke SF var gået ind og været med til de nu gennemførte besparelser, var det blevet endnu værre, når Socialdemokraterne og de borgerlige skulle mødes på halvvejen.

- Nogle i SF er selvfølgelig utilfredse med, at vi ikke som tidligere bare afviser alle besparelser og går i opposition. Men jeg tror nu, at der er mindt lige så mange, som er glade for det, vi har gjort. De kan godt se forskel på, om vi er med i beslutningerne eller ej.

- Efter sidste valg valg blev vi jo kommunens næststørste parti med syv mandater, og det giver også et ansvar for at skaffe indflydelse, mener Stougaard.

Fornyelse eller erfaring

Foreløbig har Henrik Stougaard ikke afgjort, om han stiller op igen til næste valg.

- Nu har Socialdemokraterne jo fået en frisk ny profil med 30-årige Joy som borgmester. Så vil nogle måske sige, at SF også har brug for et nyt ansigt. Andre kan mene, at der så er ekstra brug for erfaring indenfor vores koalition.

- Under alle omstændigheder skal vi fortsætte og vise, at vi er en troværdig aftalepartner.

- Joy er allerede kommet pænt i gang som borgmester. I modsætning til f.eks. Louise Gade i Århus, der hurtigt mistede grebet, så har Roskildes nye borgmester jo også allerede fem års erfaring som gruppeformand, hvor hun har været med til at forhandle budgetterne på plads.

- Vi klinger fint sammen, og jeg er sikker på, at vi får et godt samarbejde, ligesom vi har haft med Poul Lindor.

Nej til borgmesterplads

Efter sidste valg tilbød Venstre og Konservative, da de kunne se, der ikke var borgerligt flertal, at Henrik Stougaard og SF kunne få borgmesterposten.

- Det sagde vi nej til, fordi så var vi bare blevet 'gidsel for de borgerlige'. Der er jo ikke noget ved at være borgmester, hvis man ikke kan gennemføre sin politik.

- Samtidig ville det have splittet 'Roskildes røde flertal', og vore vælgere kunne slet ikke have godkendt sådan en taburet-jagt, mener Henrik Stougaard.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.