Kommuner sender mere i udbud

De seneste to år har kommunerne øget udbuddet af opgaver til private med omkring 10 mia. kr., viser nye tal fra DI

Artiklens øverste billede

Kommunerne har sat fart i udbuddet af opgaver til private inden for de seneste år, hvor udbuddene er vokset med 10 mia. kr., hvilket svarer til en vækst på 1 pct.


Der er desuden udsigt til, at den udvikling vil fortsætte med forstærket kraft, da en række undersøgelser de senere år, har vist, at et flertal af både kommunaldirektører og borgere ser udbud som et middel til, at der kan skabes mere for pengene i den offentlige sektor gennem konkurrence-udsættelse af opgaverne.

Krisen øger opmærksomheden

Chef for offentligt-privat i Kommunernes Landsforening (KL) Jakob Scharff forklarer, at den relativt store stigning skyldes et større fokus på at effektivisere i kølvandet på finanskrisen.


"Et vigtigt redskab er at teste, om man kan få løst opgaverne bedre og billigere ude i byen. Og erfaringerne er generelt gode. Konkurrence fører ganske ofte til positive gevinster i form af effektiviseringer, bedre kvalitet eller nye innovative løsninger," siger Jakob Scharff til DI Business.

Ændret holdning

Det voksende udlicitering er også en følge af ændrede holdning både hos kommunernes administrative chefer, men også i befolkningen.

En Gallup-måling foretaget af Berlingske i januar viste, at mere end 90 procent af kommunaldirektørerne mente, at man ud fra en økonomisk betragtning bør udbyde flere af kommunernes administrationsopgaver.

Også blandt danskerne er holdningen, at private kan løfte de offentlige opgaver. Flere end 80 procent mente, at man kan overlade opgaver inden for sundhed, kultur og fritid, ældreomsorg og miljø til private virksomheder.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.