Den rigtige julemand

Tryllekunster og billige trick er bandlyst, når Per Hammerich optræder som julemand. Det kræver nemlig arbejde at opnå den største kunst: At bevare barnetroen

Artiklens øverste billede
Tidligere på året protesterede julemanden over affaldsgebyrer i Roskilde kommune

- Hov! Der var en flødekaramel, udbryder Julemanden, da den triller ud af hans bog med alle børnenes ønsker. Roskilde Avis er nemlig så heldige, at være inviteret indenfor i julemandens bolig, hvor han viser frem af alle sine remedier. For selv om legetøjsfabrikken ligger helt oppe på Grønland, så gemmer julemanden sig til daglig i Roskilde bag det borgerlige navn Per Hammerich. Og han har en ny idé til at få julemanden ud til så mange børn som muligt. Hvor man tidligere blot kunne bestille julemanden på hjemmebesøg juleaften, vil han nu tage rundt i hele december Men det er ikke kun for penge eller sjov, når han banker på døren. - Det er barnetroen vi leger med, så det skal være kvalitet. Børnene skal virkelig tro på, at jeg er den rigtige julemand, siger han med sin dybe stemme og et glimt i øjet, der gør det let at tro ham.

Efterlader kun rensdyrmøg

Det var netop som julemand, at han blev kendt i Roskilde Avis. Han gik i krig med kommunen, der havde krævet affaldsgebyr af ham, hvilket han fandt helt ude i juletræsskoven. - Det eneste affald jeg har, er møg fra rensdyrene, og det lader vi ligge i folks haver. Gaverne og papiret beholder folk selv, sagde han, da han troppede op i julemandskostume på rådhuset. For når Per Hammerich gør noget, så gør han det fuldt ud. For eksempel, da han besteg Nordeuropas højeste fjeld som 49-årig - På cykel. Nogle gange måtte den da også på ryggen, men det forhindrede ikke historiefortælleren, der havde forberedt sig i 3/4 år inden opstigningen på Galhøpiggen i Norge. - Vi gjorde det ud fra devisen: Hvorfor tage til Mount Everest og blive slået ihjel, når du kan gøre det til halv pris i Norge, siger Per Hammerich. Det var tilbage i 1998, hvor han stadig arbejdede som konsulent. Han gav mange kurser i ledelse, samarbejde og kommunikation, fordi han har en baggrund inden for socialpædagogik.

Tinnitus i 21 år

Men det var ikke lige let, fordi Per Hammerich i 1990 fik Tinnitus. En dag kom hans kollega ind fra et gruppeværelse, så Per bad ham om at slukke fjernsynet, som han kunne høre hyle. Makkeren sagde, at han havde slukket, og efter lidt diskussion trak han Per ind i værelset. Han kunne konstatere, at fjernsynet var slukket, og hyletonen var inde i hovedet. Og den har ikke forladt ham siden. Efter tolv år tærede tinnitusen så meget på ham, at han valgte at søge førtidspension. Alligevel finder han overskuddet til at arbejde som julemand. For det er ham, der får mest ud af legen Men han er nu heller ikke helt som de andre julemænd. Han holder sig langt væk fra at lave ballondyr eller andre tryllekunster. For den største kunst er at få børnene til rent faktisk at tro på den rigtige julemand. Han bruger derfor sin teateruddannelse til at overbevise børnene. - Der er så mange julemænd, der går rundt med ure, ringe eller lugter forkert. Men det gennemskuer børnene, siger Per Hammerich. Han kan tydeligt huske, dengang i Kolding Storcenter, da han så en julemand falde ud af rollen ved at tænde en cigaret foran børnene.

Udstyr for 30.000 kroner

Derfor har han investeret 30.000 til 40.000 kroner i sit udstyr. Blandt andet i det kraftige læderbælte med det store sølvspænde. Flere vil måske tro, at det er overflødigt. Men Per Hammerich sammenligner det med Dirch Passer. Hans kostumer og improvisationer var altid så gennemarbejdede, at han bare kunne spankulere ind på scenen og stå stille, så vidste folk at Dirch var sjov. Og så hulkede de af grin. - På samme måde skal børnene tænke: Wauw, det ER den rigtige julemand, siger Per Hammerich. sp@roskildeavis.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.