Hver 7. ansat uden sikkerhedsnet
300.000 danskere risikerer helt at mangle en indtægt, hvis de bliver arbejdsløse
300.000 danskere i arbejde har ingen arbejdsløshedsforsikring og mange vil ikke kunne modtage kontanthjælp, hvis de blev arbejdsløse.
Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet).
"For nogle er det et bevidst valg om, at de kan klare sig selv. Men for mange kommer det som et chok, at der ikke er noget sikkerhedsnet fra samfundets side. Det tror de fleste," siger Jonas Schytz Juul, der er cehfanalytiker i AE-Rådet til Avisen.dk
For at få kontanthjælp skal man være strippet for værdier. Alt skal bruges, før staten træder til. Det vil sige opsparing, friværdi, bil, pension og ægtefællens indkomst, hvilket nok kommer bag på rigtig mange danskere.
"For den enkelte familie kan en fyreseddel være katastrofal. Jeg kan kun opfordre til, at man melder sig ind i en a-kasse," siger Jonas Schytz Juul.
Boligejere er på den
Har man et hus, så kan de økonomiske udsigter se særligt sorte ud.
Der er ingen kontanthjælp at hente, når boligejeren har formue eller friværdi. Boligejernes ægtefæller tjener også mere end gennemsnittet, så hver tredje vil være henvist til ægtefællens indkomst. Hænger økonomien ikke sammen, kan det ende med salg eller tvangsauktion.
I det nuværende marked er det mere end svært at sælge, og en tvangsauktion kan betyde, at huset eller lejligheden sælges til en pris, der er lavere end gælden. Dermed opstår endnu flere økonomiske problemer.
Ansatte, der har været mange år på arbejdsmarkedet, har typisk en pæn pension. Hvis den kan opsiges, ryger den også, hvis de skal modtage kontanthjælp. Dermed er arbejdsløsheden også en trussel mod ens senere alderdomsliv.
Unge dropper a-kassen
Især mange unge er ikke medlem af a-kassen.
"Unge, lavtlønnede og ufaglærte arbejdere har valgt at spare penge på den korte bane. Men det er faktisk dem, der har den største ledighedsrisiko," siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til Avisen.dk
Han advarer om, at mange risikerer at ryge økonomisk ud over kanten, hvis den nuværende udvikling på arbejdsmarkedet fortsætter.
Folk, der har ret til at modtage dagpenge, kan i modsætning til tidligere nu kun modtage dagpenge i to år. Derfor kan en langvarig krise også true folk med ret til dagpenge, hvis det ikke lykkes dem at finde et job inden for de to år.
Kontanthjælp:
Du kan IKKE får kontanthjælp, hvis du har:
- Mere end 10.000 kroner på bankbogen. (20.000 kr., hvis du er gift)
- Ejerbolig med friværdi
- Sommerhus med friværdi
- Mere end 50.000 kroner i private pensioner, som kan opsiges
- Aktier, obligationer eller andre værdier
- En ægtefælle, der tjener mere end ca. 28.000 kr. om måneden
(Kilde: 3F.dk)
A-kasse:
- A-kassen forsikrer dig mod arbejdsløshed efter bestemte regler. Bliver du arbejdsløs, har du ret til dagpenge.
- Du kan først få dagpenge, når du har været medlem i et år.
- Er du studerende, og står uden arbejde efter endt uddannelse, kan du få dagpenge efter fem uger. Også her skal man være opmærksom på de særlige regler, der gælder for blandt andet indmeldelse.
- Kontingentet til a-kassen ligger på omkring 450 kroner om måneden.
- Den maksimale dagpengesats for fuldtidsforsikrede lønmodtagere er i 2011 16.597 kr. For at modtage denne, så skal du have en bruttoløn på minimum 20.045 kr.