Den danske recession er afblæst
De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark reelt ikke har været i recession. Tværtimod er der en vækst på 2 procent i forhold til sidste år.
De længe ventede tal for væksten i Danmark i 2. kvartal afblæser recessionen. De foreløbige beregninger viser, at bruttonationalproduktet (BNP) voksede 1,0 procent i andet kvartal, og 1,8 procent i første halvår i forhold til samme tid sidste år.
Overraskende viser de reviderede tal fra 4. kvartal 2010 og 1. kvartal 2011, at landet alligevel ikke har været i recession.
Ude af recessionen
Der er tale om foreløbige beregninger, og baseret på hidtidige erfaringer kan usikkerheden på BNP-væksten generelt vurderes til +/- 0,5 procentpoint, skriver Danmarks Statistik i en kommentar til deres tal.
De små positive vækstrater er en del af en fortsat beskeden økonomisk fremgang i EU og USA.
"Vi er formelt set ude af recessionen. Det er naturligvis stærkt glædeligt, men egentlig ikke særligt overraskende. Tallene viser, faktisk også, at den recession, der oprindelig var i 1. kvartal, nu er revideret væk. Vi var således aldrig i recession. Dagens tal stemmer efter vores vurdering fint overens med det billede vi har haft af dansk økonomi - nemlig en økonomi med udfordringer, men ikke en økonomi, som er ved at falde fra hinanden, hvilket man ellers godt har kunnet få indtryk af ud fra debatten," skriver cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank, i en kommentar.
Offentligt forbrug steget
I Danmark er fremgangen båret af offentligt forbrug og private investeringer. Investeringerne steg med 4,5 procent, men det offentlige forbrug steg med 0,9 procent. Hvilket får Danske Bank til at advare politikerne om at fremrykke yderligere offentlige investeringer.
"Vi har i udgangspunktet et voldsomt underskud på de offentlige finanser og dermed en statsgæld, der vokser. Samtidig tyder meget på, at vi befinder os i en international og langvarig krise. Det betyder, at der er grænser for, hvilke mirakler den økonomiske politik i Danmark kan udrette. Hvis man i for høj grad fremrykker offentlige investeringer og udgifter for at stimulere den kortsigtede vækst, så risikerer man at stå med endnu større økonomiske udfordringer om et par år," lyder vurderingen fra Danske Bank.
Faldende privat forbrug
Beskæftigelsen steg i andet kvartal med 0,2 procent, hvilket svarer til cirka 5.700 personer. Men danskerne er fortsat forsigtige og holder på pengene. Det private forbrug faldt 0,3 procent i 2. kvartal mod et fald på 0,9 procent i første kvartal.
Det største fald ses på købet af nye biler, som ellers har været båret af fremgang indtil nu. Tallene understøttes af et fald i brugen af dankort, som ser ud til at fortsætte også i tredje kvartal, oplyser Danske Bank.
Økonomerne forventer svagt faldende tal for 3. kvartal på grund af sommerens voldsomme aktiekursfald og internationale uro samt svage tal for eksporten i juni og forbruget i juli.