Fra Voegtlinshoffen til Ringstedgade

Artiklens øverste billede
Jacques Cattins familiefirma ligger lidt oppe i Vogeserne foran sletten ved Colmar. (Foto: Madam Bech)

Når vinhandler Rasmus Martlev i Holte Vinlager på Ringstedvej skal præsentere en Alsace-flaske, er der ingen tvivl. Han tager en flaske fra firmaet Brødrene Cattin i Voegtlinshoffen. I serien 'Vinens veje, hvor Roskilde Avis fortæller om, hvor byens vinforretninger får deres varer fra - når ellers producenterne taler et forståeligt europæisk kultursprog, og man kan køre dertil - er vi denne gang kommet til Alsace. Voegtlinshoffen ligger lidt oppe ad skråningen på ved Vogeserbjergene, med en flot udsigt over Rhin- og Ill-sletten ved Colmar i departementet Haut-Rhin. Lige ved siden af ligger den smukke lille by Eguisheim, der er kendt af mange danskere. Her driver 27-årige Jacques Cattin sammen med sin far og farbror familiedomæmet, der har været i familiens eje siden 1720. Vindyrkningen på stedet går endda helt tilbage til 1500-tallet. - Vi har i alt 60 ha. med vin og dyrker alle de kendte Alsace-druer: Sylvaner, Riesling, Pinot Blanc, Muscat, Pinot Gris, Gewürztraminer og Pinot Noir. Samtidig gør vi meget ud af at lave en god Crémant, der er en sammenstykket muserende vin - den lokale champagne, for at sige det på den måde.

Smagen fra jorden

Jacques Cattin gør meget ud af, at vinen skal fremstilles omhyggeligt og have den karakteristiske smag fra jorden her i området, den såkaldte 'goût du terroir' - Når druerne skal plukkes i vinhøsten, 'les vendanges'. har vi 20 mennesker i gang. Der er også for stejlt her på skråningerne til maskiner, tilføjer han med et grin. - Håndplukkede druer giver altså den bedste kvalitet. I det hele taget skal man ikke 'skyde smarte genveje', hvis man vil lave kvalitetsvin. Det gælder hele vejen gennem vinifikationen og lagringen, ind til flaskerne når forbrugerne efter den nødvendige lagring. Hos Cattin bruges der ikke pumper for at få den nypressede druesaft i fadene, hvor gæringen starter. Lagringen foregår på egetraæsfade, der giver langt bedre smag end plastiktanke. - Efter min opfattelse er meget af vinen fra den såkaldte 'Nye Verden' alt for overfladisk og maskinmæssig, selv om de bruger samme druesorter som os. Det bliver alt for anonymt og ensrettet i smagen.

Rasmus Martlev i Holte Vinlager med en af Crémant-flasker, der er faldet i Roskilde-kundernes smag. (Foto: Erling J.)

Frugtagtig og frisk

- Men der bliver nu også lavet skidt vin i Europa, tilføjer han. - Vores vin skal være frugtagtig og frisk i sin stil. Men det skal heller ikke være over i det kunstigt blomsteragtige, forklarer Jacques Cattin. Han har selv besøgt Danmark flere gange, fordi det er et af de vigtigste markeder for Alsace-vin. Når han skal give gode råd, foreslår han fisk til Riesling og Pinot Blanc. Gewürztraminer passer til desserterne eller f.eks. en kraftig andepaté. Den sprøde Pinot Gris passer både til gåselever og som aperitif. En brusende Crémant er så til apéritif og festlige lejligheder i det hele taget, forklarer vinbonden i Voegtlinshoffen. tk@roskildeavis.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.