Forbrugerne holder fortsat på pengene

Negative forventninger til den nærmeste fremtid får forbrugerne til at holde igen

Artiklens øverste billede

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerne stadig har en meget afventende holdning til både deres egen og samfundets økonomi, således faldt forbrugertilliden i august fra -0,6 til -2,2.


"Tallene er naturligvis påvirkede af de dårlige nyheder om verdensøkonomien og aktiemarkederne, som har præget måneden. På den baggrund kunne man have frygtet et endnu større fald," siger Danske Banks privatøkonom Las Olsen i en kommentar til tallene.

Værre end for et år siden

Forbrugerne vurderer, at både deres egen og landets økonomi er dårligere end for et år siden. Desuden forventer de en voksende arbejdsløshed.


"Det er selvfølgelig ikke godt for lysten til at bruge penge. Der er heller ingen tvivl om, at usikkerheden på boligmarkedet er gået hårdt ud over forbrugertilliden og dermed forbruget. Faldende priser og et meget stort udbud af boliger til salg øger husejernes bekymring for, om og til hvilken pris de kan sælge deres hus, hvis de for eksempel bliver tvunget til det på grund af arbejdsløshed. Derfor vil det også kunne løfte forbruget på kort sigt, hvis de politiske planer om at støtte boligmarkedet virkelig kan få gang i aktiviteten igen," vurderer Las Olsen.

Pengene bliver i lommerne

Set gennem de lange briller forventer forbrugerne stadig en bedre økonomisk situation om et år. Men lige nu holder de godt fast på pengepungen.


"Efter indikatorerne at dømme bliver privatforbruget ved med at falde. En del af forklaringen er, at langt de fleste danskere oplever faldende realindkomst i år, hvor inflationen mere end udhuler lønstigningerne, og skatten også stiger. Men den vigtigste forklaring er netop den lave forbrugertillid, der har sendt husholdningernes opsparing op på et meget højt niveau," lyder vurderingen fra Danske Bank.


Forbrugertilliden har de seneste seks måneder svinget mellem -2,2 og 3,0 med en gennemsnit på 0,7.
Indikatoren viser befolkningens syn på den aktuelle og den fremtidige økonomiske situation.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.