Stigende priser koster din familie 14.000 kr.

Stigningen i forbrugerpriserne koster en gennemsnitsfamilie mere end 1.000 kr. om måneden

Artiklens øverste billede
Forbrugerne holder stadig godt fast i pengene, men trods mådehold, betyder stigende priser, at udgifterne i en typisk børnefamilie er steget 14.000 kroner det seneste år.

Trods en lavere stigning i forbrugerpriserne for juli, så betyder inflationen, at det årlige forbrug i en typisk dansk børnefamilie er steget knap 14.000 kroner, oplyser privatøkonom Las Olsen, Danske Bank i en kommentar til de seneste tal fra Danmarks Statistik.


I juli steg forbrugerpriserne med 2,9 procent i forhold til samme måned sidste år. Dermed var inflationen en smule lavere end i juni, hvor stigningen var 3,0 procent. Den lavere stigning skyldes blandt andet udsalget, hvor priserne på tøj og sko er faldet med 11 procent samt lidt billigere fødevarer.

Vi er blevet fattigere

Siden december 2010 har årsstigningen i forbrugerpriserne svinget mellem 2,7 procent og 3,1 procent. Især prisstigninger på husleje, benzin og fødevarer har været med til at holde niveauet oppe, og betydet øgede udgifter for forbrugerne.


"Meget få familier vil opleve, at deres indkomst er steget lige så meget, specielt ikke efter skat. Reelt er vi altså blevet fattigere, og det er en medvirkende årsag til, at privatforbruget er så lavt," siger Las Olsen.


Det lave privatforbrug skyldes dog ikke udelukkende stigende priser. De seneste to år har vi oplevet solide stigninger i realindkomsten. Alligevel er danskernes forbrug faldet kraftigt. Sammenlignet med 2008 har vi betydeligt flere penge mellem hænderne, uanset hvordan man gør det op. Men vi vælger at spare op frem for at forbruge, lyder analysen fra Danske Bank.

Uddannelse og rejser

Kigger man på enkeltområder så er prisen på uddannelse steget mest det seneste år. Det er blevet 4,6 procent dyrere at gå på aftenskole, efterskole og privatskole.

Det dårlige danske sommervejr må bære skylden for den seneste måneds højeste prisstigning. Charterrejserne steg nemlig mest, fordi mange søgte mod varmere himmelstrøg.

Krisen sænker priserne

Den verdensomspændende økonomiske krise kan imidlertid have en positiv effekt på inflationen. Den fornyede tvivl om det globale opsving presser priserne nedad, ikke mindst på olie og andre råvarer. Dermed er der udsigt til, at inflationen bliver lavere. Den har været usædvanlig høj for en kriseramt økonomi i første halvår, blandt andet fordi uroen i Mellemøsten sendte olieprisen ekstra højt op. Men nu ser det ud til, at stigningen bliver aflyst af et fald," vurderer privatøkonom Las Olsen, Danske Bank.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.