Gebyr på kreditkort udskydes

En ny gebyrordning på kreditkort, der skulle være trådt i kraft 1. juli, er nu udskudt til 1. oktober

Artiklens øverste billede

Politikerne har udskudt de nye regler om gebyrer på kreditkort, så de først træder i kraft til oktober. Dermed undgår detailhandel og restauranter det forudsete gebyrkaos sommeren over.


Hidtil har butikkerne opkrævet gebyrer på udenlandske kreditkort, men ikke på de danske. Nu har de lov til at vælte gebyrerne på både udenlandske og danske kreditkort over på kunderne. Til gengæld må de ikke opkræve gebyrer at de såkaldte debetkort, som fx Dankort, Visa Electron og MasterCard Cash.

Vrøvl med teknikken

De nye regler betyder imidlertid en stor omlægning af de tekniske systemer, der håndterer kortene, og disse systemer er ikke klar.


Hvis de nye regler var trådt i kraft fra 1. juli, havde butikkerne hverken kunnet opkræve gebyrer af de udenlandske kreditkort hele sommeren efter det nugældende system, eller været i stand til at opkræve efter de nye regler. Dermed ville det være detailhandlen der skulle betale alle gebyrer selv.


"Det er yderst positivt, at økonomi- og erhvervsministeren har udskudt de nye regler i tre måneder, ikke mindst fordi vi er midt i højsæsonen for turister og dermed også udenlandske kreditkort. Nu får markedet tid til at udvikle de tekniske løsninger, der kan implementere de nye regler," siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft.

Midlertidig løsning

Teller, der er datterselskab af Nets, tidligere PBS, og som håndterer mange af de danske betalinger, har tidligere sagt, at det ville tage dem mindst et år at udvikle de nye løsninger, men nu er de klar med en midlertidig løsning.


"Vi har udviklet en første version, som fokuserer på kunder fra Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Finland og Island, der står for den største del af kreditkortomsætningen i Danmark. Vi fortsætter udviklingen, så vi gradvist får flere lande med," siger pressetalsmand Michael Juul Rugaard.


Han forklarer, at hvor systemerne tidligere blot skulle skelne mellem danske og udenlandske kort, så er det noget mere kompliceret nu. Nu skal terminalerne kunne skelne mellem alle kredit- og debetkort i verden. Det kan man ikke nå på så kort tid. De første versioner vil derfor skelne mellem de hyppigst anvendte kort.

Dankortet er billigst

Dansk Erhverv forventer, at de nye regler vil gøre det mere attraktivt for forbrugerne at vælge de billigste betalingskort.

I dag koster det butikken 37,50 kroner, når man svinger kreditkortet på 1000 kroner, mens det gennemsnitligt koster 0,40 kroner, når det er Dankortet, man bruger. Fra første oktober er det kunden selv, der betaler de 37,50 kroner, mens Dankortet fortsat er gratis for kunden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.