Kæmpe frafald på erhvervs-uddannelserne

Næsten halvdelen af de unge, der begynder på en erhvervsuddannelse, gennemfører ikke. Let overgangen, lyder buddet fra DI

Artiklens øverste billede
Alt for mange unge hopper fra den erhvervsuddannelse, de har valgt. Foto: John Jessen Hansen

De seneste tal fra Danmarks Statistik er yderste nedslående læsning. Alt for mange unge falder ud af uddannelsessystemet, og det er især erhvervsuddannelserne, der må holde for.


Her afslutter kun en tredjedel uddannelsen på normeret tid, og efter yderligere tre år er det kun godt halvdelen, der er færdige som fx frisør, murer, sosu-assistent, elektriker, mekaniker eller smed, som er en del af de håndværksmæssige uddannelser, der gemmer sig bag betegnelsen erhvervsuddannelser.

Alvorlig udvikling

Samfundsmæssigt er alarmerende tal, som det haster med at få gjort noget ved, påpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet).


"Hvis ikke de unges uddannelsesniveau øges markant og hurtigt, risikerer vi at få lagt en alvorlig bremse på den økonomiske vækst og velstandsudvikling i Danmark, fordi der kommer til at mangle uddannet arbejdskraft," siger direktør Lars Andersen, AE-Rådet.

Voldsomme besparelser

Han peger samtidig på, at ungdomsuddannelserne skal spare 743 mio. kr. i år, et beløb der stiger til 900 mio. kr. i 2013.


"Der skal satses målrettet på uddannelse, hvis Danmark også i fremtiden skal være blandt de rigeste lande i verden. Man kan ikke spare sig til et højere uddannelsesniveau, og derfor er nedprioriteringen af uddannelserne i finansloven både risikabel og uambitiøs," mener Lars Andersen.

Ikke dygtig nok

Bekymringen over udviklingen deles af arbejdsgiverne. I DI mener man, at det store frafald skyldes at de unge ikke er godt nok uddannet, når de forlader folkeskolen.


Frafaldet er størst inden for det første år, mens eleverne stadig er i gang med grunduddannelsen.


"For mange unge forlader folkeskolen uden basale forudsætninger, og i lige præcis blandt den kategori af unge bliver for mange optaget på erhvervsuddannelserne, hvor der i starten er frit optag. her oplever de unødvendige nederlag, fordi de ikke på forhånd er klædt på til uddannelse," siger DI's uddannelseschef Flemming Larsen.

Ønsker nyt tilbud

DI ønsker derfor et relevant og realistisk tilbud til de unge i forlængelse af folkeskolen, som kan ruste dem til uddannelse.


"Det kan nedbringe frafaldet markant og sikre flere unge en uddannelse," mener Flemming Larsen.


Også på de gymnasiale uddannelser er der frafald, men her er det langt mindre. Godt 80 procent gennemfører på normeret tid, og efter yderligere tre år har knap 88 procent gennemført.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.