Forældre ligeglade med unges fritidsjob
Langt de fleste forældre snakker ikke med børnene om deres fritidsjob, og blander sig ikke i, hvad de har af rettigheder eller pligter, viser nye tal fra LO
Mange unge aner ikke, om der er en overenskomst på deres arbejde eller hvilke rettigheder, de har. Og det gør deres forældre tilsyneladende heller ikke, afslører en ny rundspørge fra LO's Jobpatrulje, der de seneste fire uger har interviewet over 1.000 ungarbejdere.
"Det kommer ikke bag på os, at det ser sådan ud. Billedet er nogenlunde ens fra år til år. De unge kan til en vis grad undskyldes. De er på arbejdsmarkedet for første gang. Arbejdsgiverne burde vide bedre, og det er også derfor vi appellerer til forældrene: I kan ikke regne med, at arbejdsgiveren passer på jeres børn. Derfor vil det gøre en kæmpeforskel, hvis forældrene hjalp deres børn, så de var klar over, at der både er pligter og rettigheder, når man har et arbejde," siger LO-sekretær Ejner K. Holst.
Jobpatruljens tal viser, at 6 ud af 10 forældre ikke snakker om rettigheder og pligter med deres børn. 37 pct. af de unge ved ikke, om der er en overenskomst på deres arbejdsplads eller om de fx får løn under sygdom.
Brug fornuften
"De unge er de svageste på arbejdsmarkedet. Forældrene behøver ikke have læst tykke bøger for at hjælpe deres børn, når de står med den første kontrakt i hånden. Hvis man taler sammen om jobbet og dets indhold og ellers bruger sin sunde fornuft, så rækker det langt hen ad vejen," siger Ejner K. Holst.
LO oplyser, at de typiske problemområder er lønforhold og arbejdsmiljø. Mange unge løfter eller skubber fx langt mere, end deres fysik er udviklet til. Derfor ser man tre til fire gange så mange arbejdsskader hos unge i forhold til voksne.
Snak med arbejdsgiveren
"Hvis man er i tvivl om forholdene, så kan man jo som forældre tage en snak med arbejdsgiveren. Eller man kan spørge i den lokale fagforening. Vi står ikke på fortovet med de røde faner dagen efter, men er der grund til det, så tager vi en fornuftig snak med arbejdsgiveren, så de uhensigtsmæssige forhold bliver rettet til gavn for alle parter," understreger Ejner K. Holst.