Vor Frue fredet - budgettet reddet

Stort flertal mod nedlæggelse af skolen - og for det fælles oplæg til kommunens økonomi i 2012

Artiklens øverste billede
Frede Lærke (S) mente, at der allerede sidste år var blevet skåret helt 'ind i benet': - Det er ikke sjovt eller opløftende, at vi nu skal spare mere i år. Det overraskende store fald i kommunens indtægter gør ondt værre, men heldigvis stiger personskatterne nu lidt igen, og det tyder på, at der igen er økonomisk fremgang i Roskilde.

Vor Frue skole bliver ikke nedlagt lige med det samme. Helt lettet kunne de mange forældre og børn, der var mødt op til 1. behandling af budgettet i byrådssalen ved Køgevej, konstatere denne politiske kendsgerning.

Den radikale Annelise Hansen ønskede ellers at spare helt op til 4-5 mio. kroner med dette forslag, som ville betyde at børnene fra den lille by syd for Roskilde skulle gå i Vindinge eller på Østervangsskolen. Hun ville i stedet bruge nogle af pengene på bl.a. bedre skolemad i Jyllinge og Ramsø.

Men da først Venstres leder Bent Jørgensen havde skudt forslaget ned og forklaret, at så store sager ikke skal ordnes midt i et budget, var sagen helt klar. Han ville højst gå med til, at Vor Frue skole skal have fælles administration med Østervangsskolen.

Oprustning el. nedskæring

Ellers drejede en pæn del af diskussionen sig om, hvorvidt der i det hele taget foregår besparelser i Roskilde kommune.
Den konservative gruppeformand, Carsten Wickmann, fremlagde en række tal, som skulle bevise, at både udgifter og indtægter er steget ganske betydeligt i Roskilde de sidste fire år.

I 2007 var den gennemsnitlige skattepligtige indtægt for en borger i Roskilde 168.000, og fire år efter var den steget til 181.000 kr.

Samtidig var den gennemsnitlige udgift pr. borger i samme periode steget fra 64.000 til 75.800 kr., kunne han oplyse.

- Lagkagen er altså vokset betydeligt. Det er kun et spørgsmål om, hvordan vi skærer den ud.

Viceborgmester Henrik Stougaard fra SF var både frustreret og tilfreds: - Det negative er den økonomiske udvikling, der tvinger os til yderligere service-forringelser. Men det positive er, at det er lykkedes allerede nu til 1. behandling af budgettet at komme langt med den politiske prioritering af udgifterne. Stougaard lovede, at SF ville tage fuldt ansvar for et budget og var interesseret i, at byrådets borgerlige fløj også kommer med i et bredt forlig.

Lindor på banen

Det fik også tidligere borgmester Poul Lindor (S), der ellers har trukket sig tilbage som menigt medlem, ind i debatten:

- Wickmanns tal tager ikke højde for, at befolkningstallet i Roskilde, bl.a. af ældre, er vokset betydeligt. Samt at kommunen ikke får fuld andel af de voksende skatteindtægter, idet staten tager det meste, påpegede han.

Inden havde ordførerne for alle partier rost Joy Mogensens måde at lede budget-forhandlingerne på, mens de fremlagde egne ideer og forslag.


Oppositionens nye leder, Bent Jørgensen (V) roste processen og var klar til et forlig, hvis der kan komme en overordnet balance i kommunens økonomi. Dvs. at kassebeholdningen øges, og der lægges en langsigtet plan, så kommunen ikke pludselig tvinges til hovsa-besparelser til skade for ansatte og borgere: - Vi vil gerne overveje, om kommunen skal investere store beløb i et rockmuseum, eller pengene kan anvendes bedre på anden vis. En tilfredsstillende løsning for 10. klasserne er også højt på vores liste.
Carsten Wickmann, den konservative gruppeformand, roste borgmesteren for at have lyttet til de øvrige partiers ønsker i forhandlingerne: - Vores vigtigste mål er, at kommunen får økonomisk råderum til at klare nye ting, der dukker op. Det kan betyde, at mange ting skal gøres anderledes rundt om, og at der gives større ansvar ud til de enkelte områder.
Merete Dea Larsen fra Dansk Folkeparti var ligeledes tilfreds med fortsat at være med i forhandlingerne: - Sidste år vedtog S-SF-R et snævert budget, men denne gang ser det bedre ud: - Roskilde har ikke længere råd til at gøre alt på luksusklassen, og derfor må vi prioritere. For mig er der f.eks. ikke tvivl om, at en ny svømmehal skal komme før et rockmuseum.
Den radikale Ingelise Hansen fandt det dejligt, at der var skabt en fælles platform for det videre arbejde med budgettet: - Vi skal være meget økonomiske bevidste, fordi kommunen står overfor så store udfordringer. Derfor må vi kigge på alle områder, også små skoler som Vor Frue, selv om det ikke er populært.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.