14.000 flere ældre i job

Aldrig før har der været så mange ældre kvinder i job. Til gengæld er der jobkrise for de unge

Artiklens øverste billede
Mens de ældre kvinder bliver længere på arbejdsmarkedet, så ser der værre ud med beskæftigelsen for de unge. Foto: John Jessen Hansen.

De ældre har bidt sig fast på arbejdsmarkedet i langt højere grad end tidligere, viser nye tal fra Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelse. Til gengæld falder de unges beskæftigelse.

Fra andet kvartal 2010 til andet kvartal 2011 fladt beskæftigelsen med 21.000 personer. Tallet dækker over, at beskæftigelsen faldt med 35.000 personer i aldersgruppen 15-54 år, mens den steg med 14.000 i aldersgruppen 55-66 år.


"Det er en overraskelse. Især de ældre kvinder har tydeligvis udskudt deres tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet," siger Peder J. Pedersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet til Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda.

Krisen kradser

"Jeg tror, det skyldes flere forhold. Der kommer flere veluddannede kvinder, der er nok en del, der som følge af krisen, forlænger arbejdslivet, og så tror jeg, at arbejdsgiverne er bevidste om, at de om meget kort tid vil stå og mangle kvalificeret arbejdskraft som følge af den demografiske udvikling, og derfor er blevet bedre til at fastholde de ældre i job.," siger Peder J. Pedersen.


Siden midt i 90'erne er ældre kvinders beskæftigelsesandel vokset med 15 procentpoint, og andelen af 55-66-årige kvinder i job, som udgør 46,5 procent, er aldrig tidligere målt højere.

De unge rammes

Mens de ældres beskæftigelsesfrekvens er vokset, så er den faldet med 1,7 procent i gruppen af unge mellem 15-29 år.


"Der blev nedlagt 140.000 job i industrien og 40.000 i servicesektoren under krisen. De fleste er ikke vendt tilbage. det betyder, at de unge, der lige er blevet færdige med en uddannelse, ikke kan få arbejde," siger Niels Westergård-Nielsen, der er professor ved Handelshøjskolen i Aarhus.


Begge professorer peger i Agenda på vigtigheden af, at de unge holdes beskæftiget og uddannes. offentlige job er ikke vejen, mener Niels Westergård-Nielsen, fordi der så mangler arbejdskraft den dag, det private erhvervsliv igen efterspørger den. I stedet peger han på bedre rammebetingelser og tilskud til ansættelse af lærlinge som løsninger.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.