Virksomhederne vil have noget for pengene

Tidligere var efteruddannelse ofte et frynsegode for medarbejderne. I dag bruges det mere målrettet med henblik på at udvikle virksomheden og få ny viden

Artiklens øverste billede
En stor andel af ledere giver udtryk for, at de ønsker at højne viden og kompetenceniveauet i virksomhederne.

Trods den økonomiske krise satser mange virksomheder fortsat på efteruddannelse, men de vurderer langt skarpere end tidligere, om de får værdi for pengene, viser erfaringer fra interesseorganisationen Lederne.


"Der er sket et skift i virksomhedernes tankesæt, når det gælder kompetenceudvikling. Nu anvendes efteruddannelse mere forretningsorienteret. Det skal kunne bruges, og man ser også mere på, hvordan den nye viden kan deles og bruges effektivt i virksomheden," fortæller uddannelseschef Thomas Christensen, Lederne.

Ledere vil have mere

Lederne har senest i april målt knap 1500 privatansatte medlemmers forventninger til 2. halvår af 2011 og set på, hvordan udviklingen er gået i første halvdel af 2011.


I første halvår har 26 procent øget efteruddannelsen til medarbejderne, mens 14 procent har mindsket den. Også godt en fjerdel af virksomhederne har øget efteruddannelse til lederne, mens 12 procent har mindsket den.


Når det gælder forventningerne til 2. halvår af 2011 forventer knap en tredjedel af virksomhederne øget efteruddannelse til både ledere og medarbejdere, mens kun otte procent forventer mindre.


Det rækker imidlertid ikke, siger Thomas Christensen, idet friske tal fra Det Danske Ledelsesbarometer, der bygger på svar fra 3000 ledere, viser, at 25 procent af de offentlige ledere og hele 42 procent af de private ledere fortsat giver udtryk for, at deres efteruddannelse i ledelse er mangelfuld.

Længere varighed

"Vi kan også se en ny tendens til, at de kortere efteruddannelseskurser vælges fra til fordel for længere lederuddannelser, hvor man får papir på sine kvalifikationer. Akademiuddannelserne i ledelse er steget med 27 procent fra 2009 til 2010, og diplomuddannelserne i ledelse er steget med 17 procent, og det viser et skifte i retning af mere kompetencegivende uddannelser," siger Thomas Christensen.

Ingen job uden uddannelse

De seneste tal fra Det Danske Ledelsesbarometer, viser desuden, at virksomhederne peger på udvikling og fastholdelse af medarbejderne som et af de vigtigste punkter. Desuden lægger man stor vægt på at højne viden og kompetenceniveauet i virksomhederne.


"Det er positivt, at de har fokus på kompetencerne, når de ser ud i fremtiden. Vi ved, der bliver efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, for fremtiden byder kun på job til folk med uddannelse," vurderer uddannelseschef Thomas Christensen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.