Jens V. Bruun

Artiklens øverste billede
Praktiserende ortopædkirurg Jens V. Bruun. (Privatfoto).

PISKESMÆLD : For nylig kunne man i magasinet Ugeskrift for Læger læse en artikel skrevet af psykologer og psykiatere om, at et væsentligt aspekt i whiplash er af psykologisk karakter.
- Forfatterne har næppe læst Lars Uhrenholts pH.d. afhandling om whiplash. Samtidig er deres kendskab til forhold i et knæled efter en svær kvæstelse næppe stort. Desværre har psykologernes artikel allerede fået en læge til at meddele en patient med mangeårige whiplash symptomer, at hendes lidelse af psykologisk karakter, og hun skulle bare komme igang, så ville hendes symptomer forsvinde, siger praktiserende ortopædkirurg Jens V. Bruun, Ellemarksvej 3 i Køge.
Derfor kommer Jens V. Bruun med følgende til orientering.
- Man kan se at et af de små led bagtil i rygsøjlen ligner et knæled. Der er brusk og menisk-lignende væv samt ledkapsel.Forandringerne er imidlertid ofte så små og inddrager ikke altid knoglevæv. Ser man derefter på mikroskopi billederne, er det som at se på et kvæstet knæled. Det kan man vist ikke lave med et psykologisk trick. Det nævnes, at CT scanning ikke giver svar på alle de antydede kvæselser, hvad CT-scanning heller ikke gør ved knælæsioner. Der nævnes, at mikroskopi er det sikreste. Det kan vi så bare ikke gøre, såfremt personen har overlevet ulykken, siger Jens V. Bruun.
Uhrenholt har udledt nogle konklusioner fra sit arbejde.
Mindre end halvdelen var identificerede ved diagnostisk procedure.
Observatører tror på, hvad de finder ved billed diagnostiske procedurer. Blødninger kunne aldrig findes ved de anvendte billeddiagnostiske procedurer.
Der var en klar korrelation mellem sygdomsbilledet og kvæstelsen. Det menisklignende væv er permanent tilstede i halsryggens led. Sygdoms kvæselser opstår i ledbrusk og bløddelsvæv efter trafik-ulykker.
- I mine øjne er Lars Uhrenholts arbejde det vigtigste, der er lavet for at vise, at Whiplash er en legemelig tilstand og ikke en psykologisk tilstand. Min påstand er, at de sygelige forandringer i rygsøjlens bageste led ved whiplash kan analogiseres med kvæstelsesforholdene i et knæ. Ikke alt kan synliggøres i live med de midler, vi har til rådighed i dag. Så meget des vigtigere er Uhrenholt´s arbejde, og det bør læses af alle speciallæger og advokater, der arbejder med whiplash. Meget gerne også af knækirurger, så kendskabet til pato-mekanismerne kan blive bedre udbredt. Disse legemlige forhold er ikke kendt af ret mange ej heller i Sundhedsstyrelsen eller retslægerådet, siger Jens V. Bruun.
- Det betyder så igen, at domstole vil komme til at afgive domsafgørelser i strid med de biologisk faktiske forhold. Var disse kendte af Sundhedsstyrelsen og retslægerådet, ville afgørelserne være helt anderledes og patienterne få deres retmæssige erstatninger, slutter Jens V. Bruun.
Selve det videnskabelige arbejde kan læses på
www.whiplashforskning.dk/articles/PhD-thesis_Uhrenholt_2007.pdf .

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.