Volvo arbejder med sikkerhed i el-biler

Artiklens øverste billede
(Pressefoto).

Sikkerheden er en integreret del af svenskernes arbejde med el-biler. Udgangspunktet er, at batteridrevne Volvo'er skal være lige så sikre som enhver anden ny model i programmet, både når det gælder drift og i tilfælde af et uheld.
- Vi stiller samme høje sikkerhedskrav til alle vores produkter, men problemerne, der skal løses, er forskellige afhængig af drivline og brændstof. For os er el-teknologien en ny spændende udfordring i vores bestræbelser på at bygge de sikreste biler på markedet, siger Volvo Cars' sikkerhedsekspert Thomas Broberg.
- Det er forståeligt, at mange spørgsmål omkring sikkerheden i el-biler handler om, hvad der sker ved et uheld, men tager man i betragtning, at kun få af vores biler involveres i et uheld i løbet af den tid, de færdes i trafikken, bliver vi nødt til at se på problemstillingerne i et helhedsperspektiv, hvori bl.a. indgår den daglige brug af bilen, fortsætter Broberg.

Overvågning og indkapsling

Volvo er for øjeblikket i gang med at foretage en omfattende analyse af en lang række sikkerhedsscenarier for el-drevne biler. Avanceret automatisk overvågning af batteriets status og indkapsling og at beskytte det effektivt i en kollision har resulteret i en omfattende sikkerhedspakke af højeste klasse.
- Udgangspunktet for vores sikkerhedsarbejde er altid et helhedssyn og forholdene i virkelighedens trafik. De løsninger, vi har udviklet til de kommende el-biler, tager derfor hensyn til de situationer, der er unikke for den type biler, forklarer Thomas Broberg.
Alt, lige fra den måde, hvorpå bilerne produceres, bruges og serviceres til deres genindvinding bliver grundigt analyseret, og informationerne indgår i det efterfølgende udviklingsarbejde hen imod den færdige produktionsbil.

(Pressefoto).

Omfattende tests på vej – og mere følger

Volvos sikkerhedstests afvikles trinvis. Først virtuel computertest af komponenter, så hele systemer og til slut hele bilen. Derefter fysiske tests i Volvo's teknisk avancerede crash-test center.
- For øjeblikket tester vi komponenter for at se, hvordan batteriet påvirkes af hårde opbremsninger og efterfølgende kollisioner. Vi studerer resultaterne fra forskellige vinkler. For første gang nogensinde har vi også udført avancerede kollisionstests i normalstørrelse for at vurdere den teknologi, der bruges i el-drevne biler, afslører Thomas Broberg.
Volvo's unikke know-how om trafikforholdene indgår i detaljerede tests og verifikationen af disse. Endvidere indgår overordnede krav og anbefalinger fra industriens sikkerhedsorganisationer.
Når Volvo analyserer trafiksituationer fra et sikkerhedsperspektiv bruger ingeniørerne en model, der illustrerer situationerne i hele forløbet. Processen deles op i fem trin: fra normal kørsel til når uheldet er sket. Baseret på disse fem trin udvikler Volvo nye sikkerhedsløsninger og forbedrer allerede eksisterende.

Unikke løsninger til el-biler

Alle Volvos eksisterende sikkerhedssystemer vil også kunne fås til virksomhedens el-biler. Der er imidlertid nye sikkerhedsscenarier, man er nødt til at tage stilling til, når det gælder el-drift.
Volvos sikkerhedseksperter har omhyggeligt analyseret de fem trin, der indgår i et uheld, og har udviklet unikke løsninger til batteri og beskyttelse af passagererne.
1. Normal kørsel: Et omfattende og avanceret overvågningssystem sikrer, at alle celler bevarer korrekt spænding og optimal arbejdstemperatur ved at regulere kølesystemet. Det er vigtigt både for sikkerheden og batterikapaciteten. I tilfælde af afvigelser slår batteriet automatisk fra.
2. Konflikt: Batteriets vægt kan ændre bilens dynamik og dens måde at opføre sig på, f.eks. ved hurtige undvigemanøvrer. Det kan Volvo's eksisterende platforme og bremsesystemer godt klare, og DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) hjælper føreren med at bevare kontrollen over situationen.
3. Undgå en kollision: Hvis en kollision er umiddelbart forestående, og føreren har svært ved at håndtere situationen, kan bilen aktivere automatiske systemer som Collision Warning with Full Auto Brake og City Safety for at undgå eller mindske kollisionens styrke. Disse systemer kan også bruges i el-drevne biler.
4. Kollision: For at mindske kollisionens styrke er batteriet godt beskyttet og adskilt fra bilens deformationszoner, ligesom det er solidt indkapslet. Stålvanger og andre dele af strukturen rundt om batteriet er forstærket og hjælper med at beskytte det i en kollision.
Hvis batteriet beskadiges, og der sker en gaslækage, ledes gassen ud under bilen via særlige kanaler. Hvis der er tale om ekstrem opvarmning, beskyttes passagererne af batteriets indkapsling.
I selve det øjeblik kollisionen sker, sender crash-sensorer, der er forbundet med batteriet, information om kollisionen til bilens computer, som automatisk slår strømmen fra for at forhindre kortslutning.
5. Efter kollisionen: Batteriet har endvidere en sikkerhedsafbryder, som fungerer på samme måde som relæet til en husholdnings jordforbindelse og afbryder og isolerer batteriet, hvis det kortslutter, f.eks. hvis to kabler presses sammen under et uheld.
Volvo samarbejder endvidere med redningstjenester, der leverer detaljerede instruktioner om, hvordan man bedst håndterer forskellige Volvo-modeller i tilfælde af uheld.

Sikkerhed under service og genindvinding

Bilerne udstyres med en serviceafbryder, så man hurtigt og sikkert kan frakoble bilens el-system. Volvo og batteriproducenterne har langtrækkende produktansvar, hvad angår både produktion og genindvinding. Det sikrer korrekt håndtering af batteriet, når det ikke længere kan bruges i bilen.
- I fremtiden kan vi udmærket komme til at opleve, at biler, der kører udelukkende på elektricitet, er sikrere end biler med forbrændingsmotorer. Vi ser el-teknologien som en spændende udfordring – også fra et sikkerhedssynspunkt, slutter Thomas Broberg.
pm

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.