Hjemmeværnet slår alle rekorder!

Bjarne Bladt Hansen, major Chef for Hærhjemmeværnsdistrikt Køge Bugt, har bladret i kalenderen og ser tilbage og mindes et travlt år 2009.

Artiklens øverste billede
Bjarne Bladt Hansen, major Chef for Hærhjemmeværnsdistrikt Køge Bugt. (Pressefoto).

Vi har for få dage siden taget afsked med 2009 og er allerede kommet godt i gang med 2010.
Men inden vi farer hastigt videre, er der grund til at stoppe op et øjeblik og mindes jubilæumsåret 2009.
I 2009 kunne hjemmeværnet nemlig fejre 60 års jubilæum. Det skete blandt andet med faneoverrækkelse, parade og fest med den kongelige familie i Nymindegab-lejren den 1. april.
Det var ved denne lejlighed, at Hærhjemmeværnsdistrikt Køge Bugt fik overrakt en myndighedsfane af chefen for hjemmeværnet. Fanen er fornemt udsmykket med et nyt, heraldisk godkendt våbenskjold, der har vikingeskibet og Køge Bugt som fremtrædende symboler. Fanen er distriktets samlingspunkt og vil blive anvendt ved officielle lejligheder.
I sommeren 2009 blev der indgået en politisk aftale om forsvarets ordning for 2010 – 2014, populært kaldet forsvarsforliget. Forliget indebærer en række ændringer og justeringer af hjemmeværnet. Blandt andet undersøger man den fremtidige sammensætning af underafdelinger i forhold til opgaverne, uddannelsesstruktur, kontraktforhold, informationsvirksomhed osv.
Undersøgelsen af mulighederne for at optimere den lokale kommandostruktur skal her særligt fremhæves, idet vi må forvente, at netop dette projekt kan betyde ændringer for blandt andet distrikt Køge Bugt.
Det er meget sandsynligt, at Hærhjemmeværnsdistrikt Vestsjælland med hovedkvarter på Holbæk kaserne og Hærhjemmeværnsdistrikt Køge Bugt med hovedkvarter på Flyvestation Skalstrup ved Roskilde vil blive slået sammen. Det er hensigten, at distriktsgrænsen skal være sammenfaldende med Midt- og Vestsjællands Politikreds.
Hærhjemmeværnsdistrikt Storstrømmen med hovedkvarter på Stensved kaserne ved Vordingborg forventes videreført med få tilpasninger for at opnå samme fysiske udstrækning som Sydsjælland og Lolland-Falsters Politikreds.
Meget peger endvidere på, at Totalforsvarsregion København med hovedkvarter på Kastellet i København og Totalforsvarsregion Sjælland med hovedkvarter på Ringsted kaserne vil blive sammenlagt.
I skrivende stund er der endnu ikke truffet nogen beslutning om den fremtidige, faste bemanding af regioner og distrikter eller om myndighedernes geografiske placering.
Ej heller tidspunktet for den forventede organisationsændring er besluttet, idet hjemmeværnets fremtidige struktur og organisation skal vurderes i sammenhæng med de øvrige ændringer, der gennemføres i hele forsvaret, og derfor afventer beslutning herom.

Med på COP 15

2009 afsluttedes med den største indsættelse af hjemmeværnet nogensinde – COP 15 – klimatopmødet i København i begyndelsen af december. Distrikt Køge Bugt deltog i flot antal med chauffører, vagtpersonel og stabspersonel.
Alt fra menige hjemmeværnssoldater til og med kompagnichefer fra distriktet var direkte indsat. Fra alle sider har hjemmeværnet modtaget ros for indsatsen. Også lokalt har distriktet modtaget tak fra vore samarbejdspartnere. Det er vi i hjemmeværnet stolte af.
Men selv uden klimatopmødet er der grund til at være tilfreds med hjemmeværnets indsats i gennem hele 2009. De 10 lokale kompagnier har brugt megen tid på at planlægge, tilrettelægge og gennemføre uddannelsesforløb, hvor deltagerne er strømmet til.
Distriktet har haft deltagere på hjemmeværnets gruppekonkurrence, Vi har haft en kompagnichef på kursus i udlandet og vi har haft 3 soldater fra stabskompagniet med på det vel nok hårdeste hjemmeværnskursus, der findes – videregående patrulje uddannelse (VPU), der blev gennemført en uge i november med det dårligste efterårsvejr i mands minde. Også her er der grund til at være stolt.
Hjemmeværnsdistriktets enheder har også brugt tid på øvelser med hæren, støtte til kommunale beredskaber og det lokale politi.
Borgerne har oplevet hjemmeværnets indsats ved talrige trafikreguleringer i forbindelse med Post Danmark Rundt, Tøserunden, Køge Festuge samt den langvarige informationsindsats i forbindelse med vandforureningen af drikkevandet i Tune.
Greve kommune anmodede om støtte fra hjemmeværnet fordi vi med meget korte tidsfrister, kunne levere den ønskede sikkerhed for omdeling af beredskabsmeddelelser til områdets borgere og virksomheder. En indsats, der i øvrigt blev gennemført i smukt samarbejde med vore frivillige "fætre og kusiner" i redningsberedskabet.
I den forbindelse skal distrikt Køge Bugt samarbejde med Beredskabsforbundet omkring fyrværkeridemonstration og tilhørende førstehjælpsundervisning også nævnes.
På baggrund af de gode erfaringer overvejer vi at gentage tilbuddet for alle skoler i Roskilde, Greve Solrød, Køge, Stevns og Faxe kommuner i december 2010.
Som borger – og meget aktuelt her i den kolde vinter - skal man også vide, at Hærhjemmeværnsdistrikt Køge Bugt indgår i det landsdækkende sneberedskab med et antal 4-hjulstrukne køretøjer. Køretøjerne bemandes med frivillige hjemmeværnssoldater, der forud bl.a. har gennemført køretekniske kurser, herunder glatførekørsel og terrænkørsel.
Sneberedskabet står til rådighed for politi og kommuner, herunder ældreplejen, redningsberedskabet og Falck. Distrikt Køge Bugt har allerede været indsat på Lolland-Falster i den netop forgangne juleferie. Indsættelser og aktiviteter, der har været værdsat af vore lokale samarbejdspartnere. Det er vi glade for.
Distriktets positive udvikling, der er fortsat fra 2008, er ikke bare snak og "varm luft", men kan rent faktisk dokumenteres - ikke bare gennem mediernes talrige, fine omtaler - men særligt takket være den løbende registrering på hjemmeværnets internet-portal, hjv.dk.
Det er en udvikling som skal fastholdes og udbygges til gavn og glæde for alle borgere, samarbejdspartnere samt ikke mindst politikerne.
Det sociale element er en bærende del af hjemmeværnstjenesten. Naturligvis. Derfor holder distriktet fast i traditionerne med nytårskoncerter i Roskilde-Hallerne og på Køge Sygehus i samarbejde med Region Sjælland. Til disse koncerter er der offentlig adgang.
For de frivillige i distriktet bliver der arrangeret foredragsaftner med aktuelle emner og tilbud om biograf- eller museumsbesøg som for eksempel et besøg på Koldkrigsmuseum Stevnsfort i 2009. Ved sidstnævnte arrangement var også distriktets samarbejdspartnere indbudt.
I 2009 fejrede Nijmegenmarchen 100 års jubilæum – også her var distrikt Køge Bugt repræsenteret med et hold, der flot gennemførte marchen i mildt sagt udfordrende vejr.
Igen i 2010 vil holdet være at finde gående på landevejene omkring Roskilde med henblik på gennemførelse af marchen i Holland i uge 29.
For tiden gør en af distriktets uddannelsesofficerer tjeneste i den afghanske Helmand-provins.
Samtidig er vores uddannelsesbefalingsmand, en seniorsergent fra livgarden, under uddannelse med henblik på udsendelse til samme område.
Distrikt Køge Bugts faste stab på 15 medarbejdere bidrager således væsentligt til det danske engagement i Afghanistan, og distriktet ser frem til at kunne nyttiggøre deres erfaringer efterfølgende. Dette vil blandt andet ske i forbindelse med uddannelsen af de bevogtningsdelinger, som Totalforsvarsregion Sjælland skal opstille og uddanne med henblik på udsendelse til Afghanistan i 2011.
Distriktet kan således se tilbage på et udbytterigt 2009 og skue frem mod et spændende 2010, hvor Totalforsvarsregion Sjællands "Prins Jørgen Øvelse" i april vil være den første af flere større udfordringer.
På vegne af distriktets 15 ansatte og ca. 1.800 frivillige soldater ønsker jeg alle borgere og samarbejdspartnere et godt nytår.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.