Pedelfri skoler giver problemer
Et stort ansvar er lagt i hænderne på lærerne fra Roskilde Musiske Skole, når en musiklærer er eneste voksne på stedet, mener tillidsmand. Han er ved at kortlægge problemernes omfang
Må en blokfløjtelærer overhovedet være eneste voksne person på Gadstrup Skole eller Sankt Jørgens Skole en tirsdag aften? Hvad skal hun eller han gøre, hvis en musikskoleelev bliver akut syg? Eller hvis ballademagere trænger ind på skolen?
Disse og endnu flere kritiske spørgsmål er på vej fra Roskilde Musiske Skole til Roskilde Kommune, der har ansvar for skolerne.
Tillidsrepræsentant Sofus Kornebæk er i disse uger ved at kortlægge de forskellige spørgsmål og dilemmaer. Alle er de er en følge af, at Roskildes skoler er uden pedel efter klokken 17. Et led i en politisk vedtaget spareplan med virkning fra september sidste år.
Tryghed og sikkerhed
Med spareplanen er antallet af pedeller beskåret med en tredjedel.
- Tryghed og sikkerhed er for os at se det vigtigste element. Vi står med et helt nyt ansvar, og vi er usikre på, om det overhovedet må hvile på os, fortæller Sofus Kornebæk.
Trygheden er også en faktor for elevernes forældre, mener han.
Med i spareplanen er automatisk aflåste døre til skolerne styret af tidsindstillinger. Det betyder, at mulige bøllefrø er holdt ude. Men også at Peter og Pia på vej til blokfløjteundervisning må vente på, at deres lærer lukker dem ind.
- Spørgsmålet er, hvor trygge forældrene er ved den side af sagen, påpeger Sofus Kornebæk.
Omvendt kan læreren vælge at rende i fast rutefart for at lukke eleverne ind til næste lektion.
- Men det betyder mange afbrydelser i undervisningen, forklarer Sofus Kornebæk.
Oprydning umulig
Det er sket mange gange siden september, at både elever og lærer er taget forgæves til undervisning i musikskolen.
Man er mødt frem til en aflåst dør, og ingen med nøgle er dukket op.
- Vi kender også til, at man kommer ind på skolen og kommer ind i det givne rum med instrumenter og udstyr. Men senere efter undervisning er rummet låst af, og så kan musikklassen ikke rydde op efter sig, fortæller musikskolelærer Martin Gjerup.
Sofus Kornebæk forventer at have indsamlet og kortlagt musikskolens frustrationer i løbet af tre uger.
Til sommer følger en evaluering efter første skoleår med stærkt reduceret pedelkorps.
Hilser kritikke velkommen
Den nyvalgte formand for Folkeoplysningsudvalget, John Jacobsen, er klar over problemstillingen.
- Alle i systemet skal spare, sådan er det en gang i mellem. Men opnår man reelt en besparelse på bundlinjen ved at fjerne pedellerne? Det er jeg ikke så sikker på.
- Men sikkert er det, at ordningen hakker aftnerne i stykker for mange brugere, fremfører han.
John Jacobsen ønsker sagen taget op i det politiske system. Vejen går gennem Kultur- og Idrætsudvalget, og formand for dette, SFs Birgit Pedersen, er klar til konstruktiv dialog.
- Lad os finde de små problemer og løse dem her og nu på en praktisk måde uden at gå ind i budgettet, siger hun til Roskilde Avis.
Genansættelse af pedeller kan hun ikke love.
- Det parti, jeg kommer fra, har hverken lod eller del i det budget, pedel-nedskæringen stammer fra. Men hvis evalueringen til sommer afspejler et hav af problemer, som ikke står mål med besparelsen, så vil man se SF tage det op i forhandlingerne om det kommende budget, lyder det fra Birgit Pedersen.