Nej til våben
Skal Roskilde Kommune investere i virksomheder, der transporterer våben? Det spørgsmål splittede byrådet
Byrådet besluttede onsdag 17. februar, at kommunen ikke må investere i værdipapirer fra virksomheder, der f.eks. krænker menneskerettigheder, sælger våben, fælder regnskov ulovligt eller bruger børnearbejde.
Et flertal af partierne bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten ønskede at kommunen heller ikke investerer i virksomheder, som transporterer våben. Det var Venstre og Konservative dog ikke enige i, og derfor kom det til afstemning i sagen, der dog endte med, at kommunen nu forsøger at få udvidet sin investeringspolitik til heller ikke at omfatte firmaer, der transporterer våben.
Den nye politik for investering i aktier og obligationer udelukker kommunen fra at investere i aktier og obligationer, der driver uetisk virksomhed. Det defineres som selskaber, der krænker bredt anerkendte internationale normer og konventioner som de basale menneskerettigheder eller arbejdstagerrettigheder. Heller ikke selskaber, der omgås naturens ressourcer på en uansvarlig måde, f.eks. ved ulovlig fældning af regnskov, vil kommunen investere i. Korruption, børnearbejde, produktion og transport af atombomber, klyngebomber og andre våben, produktion af alkohol, spil, tobak og pornografi er også sat på negativlisten.
Som en konsekvens af de nye regler skifter kommunen til en ny afdeling i Jyske Invest, der håndterer kommunens investeringer. En afdeling, der specialiserer sig i at tilgodese netop denne type etiske krav til investeringerne. Jyske Invest har indgået samarbejdsaftale med GES om etisk screening af samtlige selskaber i afdelingen. GES er en af de førende screeningsvirksomheder i Nordeuropa og har arbejdet med ansvarlige investeringer siden 1992.
Kommunen sælger nu sine investeringsbeviser og køber nye. Det vil for kommunen medføre et kurstab, som formentlig vil være på ca. syv mio. kr. Men de nye investeringsbeviser, kommunen køber, vil sandsynligvis være tilsvarende billigere på grund af finanskrisen.
- Vi skal ikke som kommune bidrage til, at virksomheder profiterer på uetiske og umoralske handlinger. Hvis vi ikke fraskriver os investeringer i virksomheder, som f.eks. bruger børnearbejde eller ulovligt fælder regnskov, så bidrager vi jo selv til, at det fortsætter. Det kan vi ikke leve med. Og så må vi tage det med, at vi kan risikere at tabe en smule på det. Det ser det dog ikke umiddelbart ud til, at vi gør, siger borgmester Poul Lindor Nielsen.