Står sammen om sygehus-ønske
Kun Dansk Folkeparti synes, at Roskilde Kommune skal holde sig lidt mere tilbage i kampen for at få Region Sjællands supersygehus til byen
Roskilde Byråd har fundet fælles fodslav i sagen om supersygehuset. Alle som en støtter de 31 byrådsmedlemmer, at Region Sjællands supersygehus skal ligge i Trekroner ved Roskilde. Det stod klart efter onsdagens byrådsmøde, hvor rådet gav Økonomiudvalget tilladelse til at arbejde videre med det hørringssvar til Region Sjælland om den fremtidige sygehusstruktur, som lå klar i et næsten færdigt udkast ved mødet.
Af høringssvaret fremgår syv gode grund til at regionen skal lægge sit supersygehus i Roskilde. Argumenterne er kort fortalt at byrådet anser Roskilde for at være det sikre valg, hvor der er og fortsat vil være et tilstrækkeligt stort befolkningsgrundlag for supersygehuset. Et sygehus i Trekroner vil kunne blive universitetshospital og naturligt samarbejde med RUC og Risø, og det nye sygehus vil samtidig ligge tæt på sygeplejerske- og fysioterapeut uddannelserne, som også ligger i Trekroner. Et sygehus i Roskilde vil i følge byrådet være med til at sikre, at mange borgere i Region Sjælland vil søge behandling lokalt i regionen, der er gode muligheder for at få kvalificeret personale ansat og supersygehuset vil i Roskilde ligge tæt på regionens store psykiatriske hospital Fjorden. Endelig påpeger byrådet også, at Trekroner er let at komme til med offentlig transport.
Ser mod Næstved
Såfremt Roskilde ikke får supersygehuset, så anbefaler byrådet, at det i stedet tilfalder Næstved og som tredjebedste løsning peger Roskilde på Ringsted. Dårligste løsning er et supersygehus i Køge, scenarie 2:
"Scenarie 2 anser Roskilde Byråd som det dårligste af de fire alternativer. Dette scenarie fravælger et akutsygehus i de to kommuner, der har den største befolkning.", skriver byrådet.
Roskilde Kommune anser det som meget vigtigt, at byen som minimum beholder et akutsygehus. Det bliver der gjort opmærksom på til slut i det fem sider lange høringssvar:
"Byrådet finder det således højst besynderligt, at Køge i de valgte scenarier i høringsmaterialet får et akutsygehus, hvis hovedsygehuset placeres i Roskilde - men omvendt vil der med et hovedsygehus i Køge ikke være et akutsygehus i Roskilde. Regionsrådet har altså fraprioriteret et akutsygehus i Roskilde ved scenarie 2. Roskilde Byråd finder det helt uacceptabelt, hvis Roskilde ikke som minimum bliver akutsygehus."
Gode argumenter
I Roskilde Byråd var der under behandlingen af høringssvaret stor enighed om, at Roskilde er det eneste fornuftige sted at placere et supersygehus, og byrådsmedlemmerne bekræftede sig selv og hinanden i, at de ikke fører sognerådspolitik, men med deres ønske om supersygehuset til Roskilde varetager hele regionens interesser.
- Et hovedsygehus i Trekroner er vores ønske og vi har gode argumenter herfor. Men hvis vi ikke kan få vores første prioritet, så peger vi på Næstved som nr. to og Ringsted som nr. tre. For vi vil have et barmarks-hospital, sagde borgmester Poul Lindor Nielsen i sin indledende kommentar til høringssvaret.
SF mener, at et sygehus i Roskilde sikrer flere patienter til regionen.
- Når vi peger på Roskilde, så er det ikke kun af lokalpatriotiske grunde. Det er den bedste og billigste løsning for hele Region Sjælland. Regionen baserer det hele på, at 12 pct. flere patienter end i dag kommer hjem, så man behandler 95 pct. af alle patienter på egne sygehuse. Hvor realistisk er det? Det er yderst tvivlsomt, hvis ikke man placerer sygehuset i Roskilde, så glider der flere procent af patienterne ud af regionen end nu, sagde Henrik Stougaard.
Han opfordrede samtidig til, at byrådet kæmper videre, da regionen i hans optik kun er i gang med første halvleg af sygehus-kampen.
Fra De Konservative var der ros til den proces, som byrådet har haft i forbindelse med høringssvaret og Carsten Wickmann glædede sig over, at indtægterne fra et evt. salg af det nuværende Roskilde Sygehus indgår i de nye beregninger fra Region Sjælland.
Christian Holtet fra Enhedslisten holdt sig ikke tilbage for at kalde regionsrådspolitikerne for nogle tøsedrenge, fordi de ikke turde stå fast på den oprindelige sygehusplan fra 2007, hvor Roskilde og Næstved sygehuse begge skulle være speciale-sygehuse.
Fra Venstre gjorde Evan Lynnerup opmærksom på, at 16.000 til 17.000 borgere i den helt nordlige del af Roskilde Kommune vil have kortere til Hillerød Sygehus end noget sygehus på Sjælland, med mindre det lægges i Roskilde.
- Min anbefaling er at tage fat i de relevante regionsrådspolitikere, som skal være med til at træffe beslutningen. Vi er ikke færdige med denne sag endnu, sagde Venstres gruppeformand.
Ingelise Hansen fra De Radikale udtrykte i sin tale ønske om, at Roskilde Avis bringer hele kommunens høringssvar i avisen, så alle kan læse det.
Hun udtrykte samtidig stor bekymring for de offentlige sygehuses fremtid og økonomi.
Roskilde Byråds eneste medlem af Regionsrådet for Sjælland er venstremanden Bent Jørgensen, og han kom med et par anbefalinger til kommunen.
- Jeg er overbevist om, at dette er første halvleg, men vi ved ikke, hvornår anden halvleg udspiller sig. Vi skal ind og se på økonomien og tilpasse projektet kort efter den endelige beslutning i marts. Det bliver dette regionsråd, som træffer afgørelsen og det vil blive en hurtig proces. Men jeg kan forestille mig, at der alligevel bliver botaniseret i forslagene, og derfor er det vigtigt, at Roskilde siger: Vi skal være akutsygehus uanset hvilket scenarie, der vælges, lød det fra Bent Jørgensen.
DF skeptisk
Eneste lidt skeptiske indlæg under sygehus-debatten kom fra Merete Dea Larsen fra Dansk Folkeparti.
- Vi bakker op, men dette er ikke vores opgave at beslutte, det er regionsrådspolitikernes. Vi burde havde holdt os lidt neutrale i sagen. Det er fornuftigt, at sygehuset placeres i Roskilde, men det burde ikke være os, der råbte højest i debatten, sagde Merete Dea Larsen.
Den bemærkning studsede De Konservatives Lars Lindskov over, da han tog ordet for at reklamere for et debatmøde om sygehusplanen i Jyllingehallerne torsdag 25. februar kl. 19.30.
Herefter vedtog et enigt byråd, at Økonomiudvalget nu arbejder videre med kommunens høringssvar for at pudse de sidste detaljer af set i lyset af de nye økonomiske oplysninger fra Region Sjælland.