Vinteren koster millioner af kroner

Artiklens øverste billede
Sådan så det ud i søndags, da den sammenfejede sne fra gågaderne blev samlet op i containere og kørt ud af byen.

Den værste januar i 23 år har medført et ressourceforbrug, der allerede nu gør vinteren til en af de dyreste i nyere tid. Ingen kender det samlede beløb for vinteren til dato. Men det er stort. Og vinteren er langt fra forbi.
Internt i Roskilde Kommune vurderer man, at budgettet til snerydning på 11 millioner kroner så småt er ved at være brugt op.
- Det viser sig først om måneder, når vi får de sidste regninger fra de vognmænd og landmænd, der indgår i beredskabet til saltning og kørsel med sneplove og fejemaskiner, forklarer Ivan Hyllested, park- og vejchef i kommunen.
Tydelige pejlemærker viser i retning af store udgifter: Der er allerede brugt godt 500 tons vejsalt mere, end i løbet af en gennemsnitsvinter.

Mandetimerne er dyre

- Vi har på nuværende tidspunkt udgifter til vejsalt for cirka lidt over en million kroner. Men selve saltet er langt det billigste. Det er udgifter til mandskab og materiel, der for alvor koster, når det er glat, og der skal saltes og ryddes sne, forklarer driftschef Carsen Leth.
Kommunen regnede i 2008 ud, at det koster 1,2 millioner kroner at rydde sne i døgndrift hen over en hel weekend.
Altså med al mandskab sat ind og til den dyre takst uden for hverdagene. Den situation indtræf i seneste weekend, da det sent fredag eftermiddag og aften dryssede hvidt fra oven i timevis samtidig med, at blæsten sørgede for gedigen fygning.

De afledte udgifter

Der løber i øvrigt en række følgeudgifter på stakken af regningerne til den akutte is- og sne-situation.
- Vi er begyndt at drøje vejsaltet med grus for at få det til at række. Det betyder, at vi skal bruge ressourcer på at rense vejbrønde og regnvandsbassiner, hvor gruset sætter sig.
- Dertil kommer også udgifter til reparation af vejenes slidlag. Denne vinter skaber langt flere frostspringninger, end vi er vant til, og vi har allerede to gange foretaget udbedringer af Københavnsvej, fortæller Carsten Leth.
Også for den enkelte borger koster kulden knaster. Roskilde Forsyning har alene i januar leveret varme svarende til knap 13 millioner kilo-watt mere end i januar 2009.
- Det er en forøgelse på 10-12 procent og giver en merudgift på 3,3 mio. kroner, fortæller driftschef hos Roskilde Forsyning, Kaj Holm.
Forsyningen har kun kunnet følge med ved at tage sine reservekedler i brug. I disse har man fyret 700 kubikmeter olie af og en million kubikmeter naturgas for at kunne sende tilstrækkelig med varme ud til brugerne.

Mildt efterår muligt

Dette kommer udover den sædvanlige varme-mængde fra Kara og fra københavnske kraftværker. De 3,3 millioner kroner fordeler Roskilde Forsyning på hele regionen og ikke kun på Roskilde-borgernes varmeregninger.
Varslet om den dyre vinter kan miste pusten en smule, hvis den såkaldte fase 2, det vil sige oktober, november og december, viser sig fra den vejrmæssigt blide side om mange måneder.
Kommunen udregner sit ressourceforbrug på årsbasis og ikke på sæson-basis.
- Den sag ved vi jo intet om endnu. Men ingen tvivl om, at det lige nu ser ud til at blive en meget dyr vinter, vurderer Ivan Hyllested.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.