Flaskehalsen peger på Roskilde
Politikere fra Roskilde sygeplejesker, læger, andre medarbejder på Roskilde Sygehus og Roskildensere er ikke i tvivl om, at hovedsygehuset skal ligge i Roskilde og at Regionsrådet mangler vigtige fakta, der peger på supersygehus i Roskilde
Hovedsygehuset skal ligge i Roskilde. Det var de fleste af de 600 fremmødte enige om, da der onsdag aften blev holdt borgermøde om en ny sygehusplan, der skal besluttes 16. marts.
De var også enige i, at regionsrådet mangler vigtige fakta i udregningerne, der tæller til Roskildes fordel.
Formand for sygehusgruppen apoteker Paul Bundgaard mener, at Roskilde fik en dårlig behandling på mødet, da regionsrådet nægtede at lytte og udelukkende ville gå ind på egne målinger og fakta.
De eneste, der ikke klart var for et supersygehus i Roskilde var repræsentanterne fra Regionsrådet, der sad i panelet.
Regionsrådet fik også overrakt de over 34.000 underskrifter, FOA har samlet ind til fordel for et supersygehus i Roskilde
I den nye sygehusplan har regionsrådet besluttet, at der er fire muligheder for, hvor de forskellige sygehuse skal ligge i regionen. I det ene forslag får Roskilde hverken akutsygehus eller supersygehus, til gengæld skal supersygehuset ligge i Køge.
I et andet af forslagene ligger hovedsygehuset, hvor alle specialerne bliver samlet i Region Sjælland placeret i Trekroner. I to af forslagene får Roskilde et akutsygehus.
I to af forslagene bliver hovedsygehuset enten placeret i Ringsted eller Næstved
I de fire forslag er der blevet lagt meget vægt på hvor dyrt det bliver at bygge sygehusene, hvor hurtigt man kan komme dertil i bil og ambulance og at målet er, at 95 procent af befolkningen i Region Sjælland skal vælge supersygehuset i regionen frem for i andre regioner.
Planer holder ikke
Men de udregninger holder ikke, mente flere i salen og i spørgepanelet, der blandt andet bestod af borgmester Poul Lindor Nielsen, apoteker Poul Bundgaard og museumsinspektør Frank Birkebæk.
Poul Lindor Nielsen sagde, at hvis supersygehuset ikke ligger i Roskilde, så bliver det svært at komme op på de 95 procent borgere, der ifølge udregningerne skal bruge det for, at det skal kunne løbe rundt.
Fordi mange roskildensere foretrækker at tage mod hovedstaden i stedet for at tage til Næstved, Slagelse eller Køge.
Desuden mente borgmesteren også, at det er underligt ikke at placere sygehuset i Roskilde, da dette ville betyde, at flest muligt får kortest til sygehuset.
Et vigtigt argument er også, at Roskilde kan tiltrække speciallæger og sygeplejersker til et stort sygehus, hvilket flere andre byer i regionen har svært ved, forklarede speciallæge på Roskilde Sygehus Claus Dahl.
Han ved af egen erfaring, at det er svært at få læger til andre dele af regionen end Roskilde.
Hvis man ikke kan få speciallæger lokket til supersygehuset, så bliver der ganske enkelt ikke noget, og så tager patienterne til hovedstaden, hvilket betyder, at regionen kommer til at mangle penge, forklarede folketingspolitiker Mette Gjerskov.
Mangler vigtige fakta
I de fire forslag ser det ud som om, at supersygehuset i Køge bliver billigst. Den kommer til at koste 8,6 mia. kroner.
Supersygehuset i Ringsted kommer til at koste 11,4 mia. kroner, mens supersygehus i enten Roskilde eller Næstved koster 9,8 mia. kroner.
Salen mente, at det skindede tydeligt igennem, at regionsrådet foretrækker modellen i Køge blandt andet fordi den er billigere.
Apoteker Paul Bundgaard undrede sig ligesom mange andre, hvorfor regionsrådet ikke har regnet salg af Roskilde Sygehus med, hvilket vil gøre Roskilde modellen billigere.
Han synes også det var mangelfuldt, at kun tilgængeligheden i bil var medregnet og ikke tætheden i bus og tog, hvor Roskilde ligger bedst.
Sygehusplanen er i høring frem til 26. februar.