Byggeriet i dyb krise

Konjunkturanalyse fra Dansk Byggeri tegner et billede af en branche, der er kastet ud i den værste krise siden 2. verdenskrig.

Artiklens øverste billede
Byggeriet er på vej mod rekordlavt niveau de kommende år, lyder den dystre forudsigelse fra Dansk Byggeri.

Bygge- og anlægsbranchen har i de gode år frem til og med 2007 sat positive beskæftigelses- og aktivitetsrekorder. Men nu er kurven knækket dramatisk, og Dansk Byggeris konjunkturanalyse ser ikke tegn på bedring i den nære fremtid for branchen.
- Bunden er nærmest gået ud af markedet, og vi oplever den værste krise i mands minde i branchen, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.
Dansk Byggeri forventer, at nedgangen i nybyggeriet vil fortsætte i både 2010 og 2011. Boligbyggeriet falder, fordi der fortsat er masser af boliger til salg, så efterspørgslen efter nye boliger er rekordlav. Nu mærker byggeriet også et andet resultat af krisen, nemlig at der er kvadratmeter nok til erhvervslivet.
Erhvervsbyggeriet falder; ledige detailhandelslokaler og kontorlokaler og lav udnyttelse af produktionskapaciteten i industrien neddrosler markedet for erhvervsbyggeri.
- Det er svært at finde lyspunktet, men man kan pege på kommunernes muligheder for at investere på de borgernære områder. Nye bygninger til kulturformål og institutioner vil formentlig stige i 2010, og niveauet vil sandsynligvis holde ind i 2011. Men risikoen for besparelser på de offentlige budgetter allerede til næste år er dybt bekymrende, vurderer Lars Storr-Hansen.
Konjunkturanalysen fra Dansk Byggeri betoner det dramatiske fald i nybyggeriet, hvor antallet af påbegyndte boliger er faldet fra 33.000 i 2006 til 12.000 i 2009.
Dansk Byggeri forudser, at faldet i nybyggeriet vil fortsætte, så der kun vil blive påbegyndt 10.000 boliger i 2010 og 9500 i 2011.
- Vi har tjekket, og i "statistisk tid" har der aldrig været registreret så lavt et niveau for boligbyggeriet. Virkningerne af kartoffelkuren førte i 1993 til et lavpunkt med kun 12.300 boliger. Det vil sige, at der i år og næste år vil bliver bygget væsentligt færre boliger end dengang, understreger Lars Storr-Hansen.
Dansk Byggeri forventer, at der i 2011 vil være beskæftiget 136.500 arbejdere, funktionærer og mestre i byggeriet. Det er 44.000 eller 25 procent færre end i 2007.
- Da det gik godt fra 2004 til 2007 steg beskæftigelsen med 26.000 personer. Nu er nedgangen større end fremgangen. Byggeriet vil i 2011 være decimeret med 23.600 beskæftigede i forhold til gennemsnittet for de seneste 25 år. Det er dramatisk og årsag til, at branchen appellerer om politisk bevågenhed. Vi håber på, at der i år og næste år bliver igangsat kloge og nødvendige offentlige investeringer, som gør Danmark klar, når der atter kommer vækst i økonomien og privat efterspørgsel efter byggeriets ydelser. I alle tilfælde er der mange investeringer, som vil være økonomisk fornuftige at sætte i gang nu med den megen ledige kapacitet og de lavere priser, siger Lars Storr-Hansen.
mr

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.