Køge-modellen er til størst gavn for hele Region Sjælland

- Køge-modellen er blevet kritiseret for at ligge for tæt på hovedstaden, men det er netop en styrke i forhold til at fastholde patienterne her i regionen, siger Slagelses borgmester Lis Tribler.

Artiklens øverste billede
Køge Sygehus - den mest idélle placering af nyt hovedsygehus, mener Slagelses borgmeser Lis Tribler. (Arkivfoto).

HOVEDSYGEHUS : Ni kommuner anbefaler i et fælles høringssvar til Region Sjælland, at en ny sygehusstruktur består af et hovedsygehus i Køge med tre akutsygehuse i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster samt nærsygehuse i Næstved og Roskilde.
Det er den mest optimale og fremtidssikre løsning af de fire scenarier, lyder det samstemmigt fra de ni byråd.
Højeste kvalitet, hurtigst i tid og bedste økonomi. Der er tunge og vidtrækkende argumenter for at vælge det såkaldte scenarie 2 i forslaget til ny sygehusstruktur i Region Sjælland.
Samlet set vil modellen med hovedsygehus i Køge, akutsygehuse i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster samt nærsygehuse i Næstved og Roskilde sikre den bedst mulige sygehusbetjening af regionens borgere.
- Debatten har meget ensidigt fokuseret på, hvor hovedsygehuset skal ligge. Men det har mindst lige så stor betydning at se på placeringen af akutsygehusene, som jo bliver rygraden i regionens sundhedssystem. Det er derfor den samlede model, som tæller – og her er scenarie 2 til størst gavn for hele regionen, pointerer talskvinde for de ni kommuner, Slagelses borgmester Lis Tribler.

Bedst mulige behandling – i eget sygehusvæsen

Sammenlignet med de tre andre modeller står scenarie 2 stærkest i forhold til den afgørende målsætning om høj kvalitet i sygehusbetjeningen. Det gælder i kraft af den brede geografiske dækning af akutsygehusene, den hurtigste vej for patienterne til sygehusene og ikke mindst den laveste anlægspris, hvormed eventuelle ekstra midler kan bruges til at understøtte kvaliteten frem for at blive spildt på mursten.
Modellen styrker samtidig Region Sjællands muligheder for at kunne tiltrække et dygtigt personale, herunder specialister som bor i hovedstadsområdet.
Hver især er disse forhold med til at sikre borgerne den mest optimale behandling – vel at mærke i regionens eget sygehusvæsen.
- Køge-modellen er blevet kritiseret for at ligge for tæt på hovedstaden, men det er netop en styrke i forhold til at fastholde patienterne her i regionen. Jo længere fra hovedstaden et nyt hovedsygehus placeres, desto flere patienter vil søge ind mod hovedstadens sygehustilbud på grund af den relativt højere befolkningstæthed og generelle orientering mod hovedstaden i regionens nordlige del. Det vil i værste fald kunne trække tæppet væk under regionens økonomi, frygter Lis Tribler med henvisning til, at regionens egne sygehuse skal dække 95 procent af behovet for at kunne sikre en bæredygtig økonomi i sygehusvæsenet.

Brug for beslutning nu

De ni kommuner bifalder, at Regionsrådet holder fast i planen om at træffe beslutning om sygehusstrukturen den 16. marts 2010.
- Det er vigtigt, at vi får en beslutning nu. De øvrige regioner er allerede på plads med deres nye sygehusplaner – og vi risikerer med en udsættelse ikke kun at miste statslige milliarder til sygehusudbygningen, men også at det højest specialiserede personale begynder at søge til især hovedstaden. Begge dele går i sidste ende udover borgerne i Region Sjælland, siger Lis Tribler.

De ni kommuner bag det fælles høringssvar er Greve, Holbæk, Kalundborg, Køge, Odsherred, Slagelse, Solrød, Sorø og Stevns kommuner.
Kommunerne har til sammen godt 400.000 borgere, og repræsenterer dermed halvdelen af Region Sjællands befolkning.
pm

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.