Kritik af kommunen i Agens-sag

Både tidligere byrådspolitiker og eksperter retter kritik mod kommunens håndtering af samarbejdet med Agens.

Artiklens øverste billede
(Arkivfoto: JCJ).

Oprydningen efter Køge Kommunes brud med det private jobcenter, Agens, er i fuld gang, og mens kommunen fremover igen skal håndtere indsatsen for alle ledige, så er spillet i gang om, hvor ansvaret skal placeres for sagen, der meget vel kan ende i retten i et opgør om det anseelige millionbeløb, som Agens mener at have til gode i Køge Kommune.
Sagen kan altså blive en dyr affære for kommunen, hvis Agens har ret i sin tolkning af kontrakten mellem parterne. Firmaet mener at have et beløb i omegnen af 30-40 millioner kroner til gode hos Køge Kommune; et krav der afvises i kommunen, som til gengæld har et krav over for Agens i forbindelse med firmaets konkurs.
Ifølge den tidligere formand for arbejdsmarkeds- og integrationsudvalget, Claus Steen Petersen (R), bærer kommunen dog under alle omstændigheder selv en del af skylden for, at forsøget med det private jobcenter er gået galt.
Han kritiserer især, at kommunens embedsmænd forsømte at reagere, da man allerede i 2008 blev gjort opmærksom på, at der var problemer med tolkningen af kontrakten.
- Der blev aldrig ændret på kontrakten, selv om man allerede i 2008 vidste, at der var problemer. Kontrakten blev lavet i opgangstider, og man forsømte at få den til at passe til nedgangstider, siger Claus Steen Petersen (R) med henvisning til, at aftalen dermed blev uforholdsmæssigt dyr for Køge Kommune uden at man høstede tilsvarende gevinster.
Han lægger ikke skjul på sin skuffelse over, at Agens-forsøget slog fejl.
- Konceptet var godt nok, og jeg mener ikke, at der var noget galt med idéen, siger han.
Et andet fejltrin fra kommunen kan have været accepten af, at den tidligere socialdirektør i Køge, Peter Kordt, blev direktør i Agens. Denne dobbeltrolle kritiseres af flere eksperter i forbindelse med Avisen Kommunens omfattende dækning af sagen i den seneste udgave.
- Det er klart, at der kan være en interessekonflikt. Hvis den pågældende embedsmand allerede på det tidspunkt, da han var ansat hos Køge Kommune, har haft en vis formodning om, at han kunne få en stilling i det private firma, så er det indlysende, at han har været inhabil, siger afdelingsforstander og ekspert i forvaltningsret Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole til avisen Kommunen.
Kommunen forklarer i øvrigt også, at Slagelse Kommune takkede nej til et tilsvarende samarbejde med Agens, som det Køge indførte. Det var ganske enkelt alt for risikabelt, forklarer servicedirektør Lars Hansen.
- Forudsætningen for privatiseringen var, at man kunne drive jobcentret bedre, end det blev drevet. Det hævdede Agens, at man kunne, men der var ikke skyggen af bevis for det, siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.