Køge kommune ønsker en tættere dialog med foreningerne
Som et forsøg ønsker Kulturudvalget i Køge kommune at nedlægge Folkeoplysningsudvalget. Formålet er mere direkte dialog med kommunens foreninger.
På sit møde mandag behandlede Køge Kommunes kulturudvalg en forsøgsordning, som betyder, at man nedlægger Folkeoplysningsudvalget.
Følger Byrådet udvalgets indstilling, skal ordningen i første omgang køre i de næste fire år. Herefter evalueres den, og politikerne skal igen tage stilling til sagen.
– I forbindelse med de kommende års besparelser har vi mærket, at vi har brug for en tættere dialog med vores foreningsliv. Det er jo os som kulturpolitikere, der skal foretage de svære prioriteringer på området, og der har vi altså brug for at tale med dem, som har skoen på og ved hvor den trykker, siger Erik Swiatek, kulturudvalgsformand i Køge kommune.
Hele foreningsområdet er reguleret af Folkeoplysningsloven, men den siger ikke noget om, at kommunen skal have et folkeoplysningsudvalg.
Mindre bureaukrati
I flere andre kommuner har man valgt at gå samme vej. I Vordingborg Kommune er den tidligere udvalgsstruktur erstattet af en mødestruktur, hvor politikerne holder årlige møder med de store grupper på foreningsområdet, som er aftenskolerne, idrætsforeningerne og de kulturelle foreninger.
– Der er tale om en forsøgsordning, og så må vi se på, om vi opnår de ønskede resultater. Vores mål er at få en mere direkte og mere forpligtet dialog med foreningerne. De udfører hver dag et kæmpe frivilligt arbejde til glæde for borgere i alle aldre, og så vil vi selvfølgelig gerne have deres vurdering af, hvordan vi bruger midlerne bedst muligt, siger kulturudvalgsformanden.
Ordningen betyder desuden, at mange sager kun skal behandles i ét udvalg, og at sagsbehandlingen derfor kan blive mindre bureaukratisk.
Endelig er politikernes forventning, at forsøget kan give en bedre sammenhæng mellem de forskellige indsatser på idræts- og foreningsområdet.