Munden må ikke kede sig

Mad i mørket på Slagteriskolen er en udfordring for smag, duft og følesans. Et praktisk lærestykke i at sanse sin mad

Artiklens øverste billede
Eleverne på Slagteriskolen er klar til at kredse for publikum til Mad i mørket fredag 12. og lørdag 13. februar.

Det handler om smagsoplevelser, når det gamle skoleslagteri på Køgevej 4 dækker op til Mad i mørket fredag 12. og lørdag 13. februar. Og for at få smagen plus duften og følesansen helt frem i frontlinjen, blændes de spisende deltagere.
De får en maske for øjnene og serviceres af tjenerelever fra Slagteriskolen under festmåltidet.
- Vi er så vant til den visuelle del af det at spise, fortæller Karina Kyhn Andersen, faglærer på Slagteriskolen og mad-komponist i mørket.
- Vi har dannet opfattelses-mønstre om smagsoplevelser ved synet af maden. Ved at koble synet fra, må vi stole på andre sanser. Det er både en stor udfordring og en stor oplevelse, lover Karina Kyhn Andersen før begivenheden.

Kom åben og nysgerrig

Arrangementet henvender sig til alle nysgerrige. Bedst er det, hvis man kommer åndeligt omklædt til åbenhed og en grænseoverskridende oplevelse. Uden bestemte forventninger.
Den særlige blindsmagning giver især mening under servering af et godt måltid, forklarer faglæren Karina Kyhn Andersen med speciale i kulinarisk sensorik. Det vil sige sansning i forbindelse med måltidet.
- Ved et godt måltid forstår man mad med de fem grund-smage tilstede. Det vil sige surt, sødt, salt og bittert. Dertil kommer den femte grundsmag umami. Umami er japansk og betyder behageligt at smage.
- Umami er kendetegnet ved en god fylde af smag. Vi kender det især fra kød, fisk og fjerkræ. Men også tomat, apsarges, parmasanost og andre fødevarer er umami.

Derfor holder klassikerne

Teori kommer nærmer praksis, når Karina Kyhn Andersen fortæller, at de fem smage netop er en væsentlig forklaring på de klassiske måltiders succes gennem generationer.
- I julemåltidet er det nok ret åbenlyst, at vi kommer hele repertoiret rundt. Salt i sovs og andeskind. Sødt i brunkartofler og rødkål og så videre.
- Men også en ret som frikadeller lever op til det. Agurkesalaten giver os det søde og det sure. Det samme gør sovsen. Salt har vi i frikadellerne, hvor også det bitre fra peber gemmer sig. Umami findes i både frikadellerne, sovs og kartofler.

Syn for sagen til sidst

Grundbegreberne serveres allerførst under Mad i mørket som en særlig appetitvækker. Det sker i et lille oplæg på cirka et kvarter. Her vil Karina Kyhn Andersen også komme ind på vigtigheden i madens tekstur. Altså konsistensen.
- Munden må ikke kede sig, men det kommer den til, hvis det hele er ensartet at tygge på. I stedet skal man have de tyggefaste ting overfor et modspil af bløde og sprøde ting. I kødet skal der gerne være en stegeskorpe udenpå det bløde møre inden i.
Som endnu et skaktræk mod den ultimative sansning får Mad i mørket-spiserne ikke at vide, hvad de spiser. Ikke før til sidst.
Men afrundingsvis ser man nye portioner af de tre spiste retter. Der er det også tid til åndelig fordøjelse og til at tale om oplevelsen og dele den med hinanden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.