Lille Olivia på to år har haft astma over halvdelen af livet

- Man bliver lidt bange, når de store anfald kommer, hvor hun kaster op af at hoste, siger mor Dina Hummelgaard

Artiklens øverste billede
Olivia på to år har astmatisk bronkitis. Noget af det værste hun ved er at have astmamasken på, men hun har alligevel indvilliget i at vise fotografen, hvordan det foregår. Hun kan også allerede tælle til de 16 sekunder, hun skal have masken på.

Legetøjet ligger spredt ud over stuegulvet og midt i det hele sidder lille Olivia på to år og leger. Hun er blevet hjemme fra vuggestue i dag, fordi hun har været en tur ved astmalægen, hun har nemlig astmatisk bronkitis.. Det er langt fra første gang, hun må blive hjemme, hendes mor Dina Hummelgaard forklarer, at det har betydet rigtig mange sygedage for både mor Dina og far Mike Hummelgaard og selvfølgelig for Olivia, der har været hjemme fra vuggestue omkring to dage hver uge sidste vinter. Og det har krævet meget tålmodige arbejdspladser. Olivia fik første gang astmatisk bronkitis sidste vinter. Familien troede først, at det bare var en slem og lang forkølelse, men det blev ved og ved. Astmaen betyder, at Olivia tit kan få så slemme hosteanfald, at hun kaster op. Og at hun hurtigere bliver angrebet af sygdomme end andre børn. Til gengæld er hun så også længere om at komme af med sygdommen igen. Noget af det værste Olivia ved, det er at få astma-masken på hver morgen og aften. Hun skal have masken op foran ansigtet og trække vejret igennem den i præcis 16 sekunder, fordi dette letter hendes anfald. - Vi prøver at gøre det så hyggeligt som muligt for eksempel, når vi sidder og hygger i sengen eller leger, så hun forbinder det med noget godt, men det er ikke sjovt for hende, siger Dina. Til gengæld kan Olivia modsat så mange andre to-årige tælle til præcis 16. Som jo er de sekunder hun skal have masken på.

Familiepuslespil

Astmaen har sat sit præg på familiens liv, da det kræver et større puslespil at få brikkerne til at gå op. Det værste var en gang sidste vinter, hvor Olivia blev indlagt på sygehuset, fordi hun ikke havde nok ilt i blodet på grund af den megen hosten, fortæller Dina Hummelgaard. - Det slemme var usikkerheden, og det ikke at vide, hvad der skete. - Man bliver lidt bange, når de store anfald kommer, hvor hun kaster op, siger, Dina Hummelgaard. Denne vinter går det dog langt bedre for familien, der håber, at Olivia blot har børneastma og med tiden vokser fra anfaldene. Hele sommeren var den lille pige medicinfri, så derfor satsede forældrene på, at astmaen var et overstået kapitel i pigens liv, men lige så snart at kulde og fugtighed tog til, kom astmaen igen.

Cafe som vendepunkt

Sidste år var familien til er astmaarrangement arrangeret af Roskilde Kommune og Astma-Allergi Forbundet. Her mødte de andre familier med astmaramte børn, og de mødte eksperter, som de kunne spørge til råds. Det var en stor hjælp for familien. Her fandt de ud af, at familien langt fra står alene med problemet. - Det var godt at kunne sammenligne os med andre familier og få at vide, hvad de gør for at leve så godt som muligt med astmaen, siger Dina Hummelgaard. Samtidig kunne de spørge en masse eksperter til råds om astmaen. En af de bedste ting var, at de fik kontakt til en astmalæge, der løbende hjælper familien. Både Dina og Mike har allergi, så derfor var Olivia ekstra meget i farezonen for at få astma. Ingen af forældrene havde dog astma som børn, så netop derfor satser de på, at Olivia kan vokse sig fra det. For to ud af tre børn forsvinder tendensen til astmatisk bronkitis af sig selv i tre-årsalderen. Den sidste tredjedel, som bliver ved med at have problemer, får en astmadiagnose. agroskildeavis.dk Faktabox. Symptomer på astma ·hvæsende eller pibende lyd når barnet trækker vejret Hhoste, måske også om natten ·besværet vejrtrækning ·hyppige forkølelser og måske lungebetændelser ·er træt ·er irritabel ·er mere stille ·er i dårligt humør ·sover dårligt og afbrudt ·har dårlig appetit ·bliver hurtigt forpustet af selv små fysiske udfordringer

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.