Mere X-Factor i Kristendommen

Natkirken skal lokke flere i kirke end den traditionelle gudstjeneste. Den forsøger at tale til de åndeligt søgende og er et alternativ til den gængse måde at tro på Kristendommen på. Den viser, hvordan man også kan tro i 2010

Artiklens øverste billede
Lotte Pedersen tænder et lys i globussen. Hun er ikke troende, men synes, at natkirken er en god måde at finde ro på.

Mens endnu en håbefuld ung pige får det nådesløse spark af de tre dommere i X Factor, før hun når til omkvædet i en Alicia Keys-sang, er stemningen helt anderledes i Roskilde Domkirke. Her kræves der ingen talenter eller X Factor. I natkirken er der plads til alle, og den eneste dommer, der hersker her, er kendt for at vise nåde.
I modsætning til samfundet uden for kirken, hvor alle handlinger bliver målt og vejet, kan præstationsiveren og -angsten lægges i våbenhuset sammen med overtøjet, inden man træder ind i natkirken.
Tæt på en million danskere følger fredag aften med i talentshowet X Factor, men danskernes tilslutning til folkekirken er ikke helt den samme, i hvert fald ikke når det kommer til fremmøde.
Derfor forsøger natkirken at fange en bredere skare af mennesker, end de trofaste kirkegængere.
- Natkirken forsøger at tale til den, der er åndeligt og religiøst søgende. Natkirkens force er, at den kan vise, hvordan man kan tro i år 2010 ved at omformulere de kristne dogmer, så de gamle historier og lignelser giver mening for det postmoderne menneske, siger natkirkepræst Caroline Kollenberg Thisted.
Men natkirkens forsøg på at tilsætte religionens bud lidt X Factor er alligevel ikke altid helt nok til at konkurrere med de optimistiske sangtalenter på skærmen.
- Gennemsnitligt er der mellem 70 og 75 mennesker til en natkirke, men jeg forventer, at der bliver et mindre fremmøde i aften. Dels fordi det kan mærkes, at der er X Factor i fjernsynet, men også fordi det er den første natkirke i år, siger Caroline Kollenberg Thisted.
Hun er fast præst i natkirken og står sammen med tre frivillige fra menighedsrådet og den unge musiker Tania Nebbelunde, som spiller på tenorhorn, for at gøre denne fredags natkirke til en god, spirituel oplevelse for de besøgende.

Klag til Gud

Man har ikke brugt mange minutter i kirken, før man opdager, at natkirken adskiller sig væsentligt fra den traditionelle søndagsgudstjeneste. Kirken er næsten helt mørk. Kun et stort kors af lys stråler og lyser kirkegulvet op som en oplyst landingsbane, der leder flyene sikkert til jorden.
Men også forløbet af en natkirke er anderledes end en søndagsgudstjeneste. Mens deltagerne i X Factor har ti sekunder til at samle sig og præstere foran dommerne og tv-seerne, er der ingen stress og jag i natkirken. Den varer hele tre timer, og her kan man komme og gå, som man vil.
Efter den første time af natkirken holder præsten en tale, det såkaldte spotlight, fra prædikestolen, og som afslutning på natkirken holder præsten en kort, alternativ gudstjeneste. Resten af natkirken kan de besøgende bruge, som de vil til at finde ro, lytte til musikken eller bare studere kirken i ro og mag. Fredag aften er kirken et friere rum, hvor der er højere til loftet end til de hvide hvælvinger.
Natkirken byder også på forskellige aktiviteter. Et stort kors omsnøret af pigtråd ved en gittervæg i Jobs hjørne er hentet op fra krypten i aftenens anledning. Det såkaldte klagekors henviser til Job, der blev berøvet sin rigdom og sit helbred af Gud og derfor blev vred på Gud. Her kan man skrive en klage til Gud, som kan handle om alt fra at have for mange lektier i skolen til et ønske om at få lov at snyde døden på trods af alvorlig sygdom.
Ved indgangen fra våbenhuset er to ældre damer ved at skrive en bøn på den såkaldte bønstation. Bønnerne bliver læst op ved natkirkens afslutning. Men man kan også tage en bøn med i inderlommen, som man kan læse i ro og mag, når man kommer hjem. Det gør en kvinde og hendes datter. En af aftenens såkaldte take-away-bønner lyder: ”Du lysets Gud. Dit lys kan aldrig slukkes. Mørket er ikke mørke for dig. Natten er klar som dagen i dit lys.”
I lysgloben og på lyskorset kan man tænde lys for sig selv eller for en, man savner, har mistet, eller bare tænker på.

Caroline Kollenberg Thisted gør sig klar til andagten, der denne aften handler om virkelighedsopfattelse.

Søger sammenhæng

Det specielle ved natkirken er, at man selv vælger, hvad man vil deltage i. Man kan være i kirken et par minutter, eller man kan være der i alle tre timer. For det er frirummet, der kendetegner natkirken.
Årets første natkirke fokuserer på virkelighedsopfattelse, og hvilken virkelighed der er den sande. For natkirkepræst Caroline Kollenberg Thisted er af den opfattelse, at religionen er tæt forbundet med virkeligheden. Sammenhængen mellem religionen og hverdagen formidler hun gennem en fortælling om Hellig Tre Konger.
- De søger liv, de konstruerer mening, og de leder efter sammenhæng. Det har de også tilfælles med os andre. Og udgangspunktet var en villighed og drift til, at opleve det, som ligger ud over, hvad man kan forvente sig af hverdagens virkelighed. Amen, slutter Caroline Kollenberg Thisted, som lige akkurat kan skimtes på prædikestolen oppe i mørket.
Godt en håndfuld kirkegængere følger med fra bænkene og vender øjnene opad mod præsten, mens hun fortæller. Flere kommer til, da spotlightet afsluttes med, at Tania Nebbelunde som en ildflue oplyst af sin lille nodelampe spiller på sit tenorhorn nede blandt kirkegængerne.

Kirken ser anderledes ud under natkirken, end den gør en søndag formiddag. Den største lyskilde i den næsten mørklagte kirke er lyskorset. Her kan man tænde et lys.

Individuel tro

En af dem, der har valgt X Factor fra og trodset kulden til fordel for natkirkens ro, er Lotte Pedersen. Hendes kinder er helt røde af kulden, og hun varmer sig på en kop kaffe i våbenhuset. Lotte Pedersen er ikke troende og kommer normalt kun i kirke juleaften eller ved særlige lejligheder. Men natkirkens uhøjtidelige præg har fanget hende, og det er anden gang, hun besøger kirken i fredagens mulm og mørke.
- Det er et godt initiativ, der gør kirken mindre kirkelig, siger Lotte Pedersen.
En søndagsgudstjeneste er for gammeldags og forudsigelig. Det her er mere levende og en anden måde at prædike Kristendommen på. Det væsentlige i religionen er, at man finder trøst, ro og hjælp, forklarer Lotte Pedersen.
Hun bevæger sig ind i kirken og tænder et lys i globen.
- Her er en hyggelig stemning, siger hun.
- Natkirken er den individuelle måde at forholde sig til Gud og Kristendommen på. Her er der ingen, der fortæller dig, hvordan du skal forholde dig til Gud, fortæller Lotte Pedersen.
Inde i kirkerummet er der atter blevet stille, og kun lyden af spidse hæle på marmorgulvet bryder stilheden i den store kirke og runger helt op til loftet.
Mens en pigegruppe, der har lige så store armbevægelser som hængerøv i bukserne, ikke sætter sit lys under en skæppe, da den optræder i X Factor-studiet, så hører den slags selviscenesættelse og spidse albuer ikke til i kirken. Det virker forkert. Det samme gør det, da to ældre damer synger med på musikerens meditative toner og bryder tavsheden. De hiver tankerne væk fra livets store spørgsmål, og i stedet ender tankerækken på, hvad der skal købes til aftensmad, internetregningen der skal betales, og hvad mormor skal have i fødselsdagsgave på søndag.
Nogle besøgende sidder længe og eftertænksomt på bænkene, mens de kigger lige ud i luften, andre betragter kirken fra et stille sted, mens nogle går rundt i kirken, lytter til musikken og suger stemningen til sig.
Den meditative musik fra tenorhornet gør øjenlågene tunge og hovedet tomt, mens man falder helt til ro med kirkebænken i ryggen. Her er det vanskeligt at fremkalde livet udenfor præget af stress og jag. Herinde står tiden stille.

Musikeren Tania Nebbelunde skaber en spirituel stemning med sit tenorhorn.

Udvider virkeligheden

Kort før andagten, den korte gudstjeneste, begynder, kommer flere besøgende til. Mange af dem er kommende konfirmander, som sætter sig til rette forrest i kirken.
- Nogle synes, at virkeligheden ikke har gavn af eller brug for kirkeligheden. Men Guds virkelighed er vores, og kirkeligheden er med til at udvide virkeligheden, så den får lov til at fylde alt i alle, fortæller præsten til menigheden, inden den første salme skal synges.
I kor synger de 15-20 gæster:
- Tilgiv os det, som vi ikke fik nået. Tilgiv alt ondt, vi fik gjort eller sagt.
Efter altergangen, som denne aften foregår nede blandt bænkene rundt om lyskorset, bliver de besøgendes nedskrevne bønner læst op.
“Jeg savner hende. Hun gav så meget smukt, mens hun var her. Jeg håber, du passer godt på hende”, lyder en bøn.
“Hjælp mig med at forstå mine børn og handle vel over for dem”, ønsker en anden.
Herre, hør vor bøn, sluttes bønnerne af med.
Selve andagten afsluttes med sangen Dejlig er den himmel blå, og natkirken lakker mod enden.
Langsomt siver de sidste folk ud af kirken for at vende tilbage til verden udenfor, talentshows og den bidende kulde, der ligger tungt over Roskildes nat.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.