Sne og kulde koster kassen
Alt tyder på, at snerydningsbudgettet på 11 millioner bliver sprængt. Fjernevarmeanlægget kører helt bogstaveligt på reservekedlerne
Kulden koster knapper. Ingen ved, hvor dyr denne langstrakte vinter bliver. Men alt tyder på, at kommunens budget til snerydning på 11 millioner kroner langt fra rækker. Økonomisk overblik kommer der tidligst til april, når de mange vognmænd og landmænd, der indgår i beredskabet til rydningen, har sendt den sidste regning.
Allerede nu er der brugt over et halvt ton vejsalt mere end på en gennemsnitsvinter i Roskilde Kommune. I kroner beløber det foreløbige forbug sig til godt en million kroner.
Selve saltet er dog langt fra det billigste i bestræbelserne på at sikre bilerne vejgreb og fodgængerne fremkommelighed på offentlige fortorve.
Løn til mandskab er langt dyrere, men en uomtvistelig post, når snestormene rammer. Og det har de som bekendt gjort adskillige gange denne vinter.
Dyrt at køre med alle mand
Under en snestorm sætter man ikke bare kommunens egne folk bag rettet i sneplovene, men også mandskabet fra adskillige vognmænd og landmænd.
Det kan koste helt op til 1,2 millioner kroner at rydde vejene i en snelæsset weekend, som den der ramte for en uge siden med voldsom fygning, fortæller Ivan Hyllested, Park- og Vejchef i Roskilde Kommune.
- Roskilde Kommune har heldigvis den politik, at sikkerheden kommer først. Også selvom budgettet til snerydning ikke slår til, siger han.
Sne ud af byen
Blandt andre Roskilde Renovationstransport indgår i sne-beredskabet, og fra dette firma kører to sneplove og to saltmaskiner i døgndrift og har gjort det hele 2010.
- Vi har 10 folk beskæftiget med den kommunale sneindsats og flere, når det sner. Vi er også begyndt at flytte sneen ud af byen og væk fra vejsidene, hvor det hober sig op, fortæller firmaets indehaver Preben "Skrald" Nielsen.
Da det er den værste vinter i over 10 år, vil han til foråret have sendt en langt større regning til kommunen end måske nogensinde tidligere.
- Det samme gælder omkring 20 andre vognmænd, fortæller Preben Nielsen.
Varmekedlerne kører
Også ude i de private hjem koster det at holde varmen. Heller ikke her er den endelige udgift, tillæget til aconto-varmen, bekendt før længere ude i kalenderen.
Men sikkert er det, at Roskilde Forsyning i januar leverede fjernvarme for 3,3 millioner kroner mere, end man gjorde i januar 2009.
Man kunne end ikke levere tilstrækkelig varme til forbrugerne med den sædvanlige leverance fra Kara og fra kraftværker i København. Derfor tændte man reserve-kedlerne og brændte 700 kubikmeter olie og en million kubikmeter naturgas af, så radiatorerne ude de små hjem kunne holde varmen.