Rygning stærkt på retur
En rekord stor andel på 77 procent af danskerne er i dag ikke-rygere, og andelen af daglig-rygere er tilsyneladende hastigt svindende til fordel for flere festrygere.
Det viser en ny, stor undersøgelse blandt 5.000 danskere, som Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse står bag.
Den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner bringer godt nyt. Kun 23 procent svarer "ja" på spørgsmålet: Ryger du?
Samtidig viser undersøgelsen, at fordelingen mellem daglig-rygere og lejlighedsvise rygere er under forandring. 16 procent angiver at være daglig-rygere og syv procent siger, at de ryger en gang imellem. Ved sidste års undersøgelse var 28 procent rygere – fordelt med 23 procent daglig-rygere og fem procent lejlighedsvis rygere.
Mænd ryger fortsat mere end kvinder, idet 26 procent af mændene mod 21 procent kvinderne angiver at være rygere. Ud over de 23 procent, der angiver at være rygere, anfører syv procent af danskerne, at de nogle få gange om året er rygere – typisk ved festlige lejligheder.
- Det er vigtigt at folk forstår, at det at være fest-ryger eller blot at tage en cigaret eller to om dagen i høj grad er skadeligt. Hver eneste cigaret øger risikoen for hjertekarsygdom og død. Mennesker, der ryger, har dobbelt så stor risiko for at udvikle blodpropper og hjertesvigt som ikke-rygere, siger Ingrid Willaing, sundhedschef i Hjerteforeningen.
Udbredelsen af røgfri miljøer er i fremgang – både på arbejdspladsen og i hjemmene. 83 procent af de beskæftigede har totalt røgfrit miljø inden døre – og 64 procent bor i et hjem, hvor der aldrig ryges.
Undersøgelsen afdækker også danskernes holdning til en række forebyggende tiltag, som har været debatteret på det seneste.
Således er 71 procent positive overfor at øge afgifterne på tobaksvarer og forbyde synlig markedsføring af tobaksvarer i dagligvarebutikkerne – og hele 84 procent går ind for, at man forbyder rygning i nærheden af børn og på alle skoler og uddannelsessteder for børn under 18 år.
Undersøgelsen er gennemført som en web-analyse af analyseinstituttet Userneeds blandt 5.013 danskere over 15 år i ugerne 49 og 50 i 2009 for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder og geografi, men ikke på uddannelsesniveau.
Det betyder, at mennesker med en mellemlang og lang videregående uddannelse er overrepræsenteret i undersøgelsen, hvilket også afspejles i resultaterne.