Køge Museums Venner har støttet arbejdet med de gamle dragter på Køge Museum
Køge Museum har en fin og stor dragt- og tekstilsamling, bl.a. fordi man på museet tidligt er begyndt at samle tekstiler ind fra en egn med en stærk tradition for førindustriel tekstiltilvirkning.
Derfor er det oplagt at arbejde aktivt med at formidle denne samling, og den viden museet ellers har om emnet.
Dette gøres ved en bred vifte af formidlingsaktiviteter fx bøger, artikler, udstillinger, omvisninger, undervisning af skoleklasser, foredrag besvarelse af forespørgsler, tema- og workshopaftener, familiedage, kurser og samarbejde med undervisningsinstitutioner.
Dette arbejde foretages hovedsageligt af museets to faste med arbejdere: Lone Nielsen og Inge Christiansen. Det var længe et ønske for dem, at kunne deltage i Nordisk Dragtseminar under temaet: ”Forskelle og ligheder i den nordiske dragtkultur”.
Seminaret blev afholdt i Sverige over 5 dage med deltagere og foredragsholdere fra de fem nordiske lande. Selv om seminaret som helhed opnåede stor økonomisk støtte – og prisen var i svenske kroner – var det alligevel dyrere, end hvad museets medarbejdere normalt kan deltage i.
Museet søgte uden held penge til deltagelse forskellige steder, men i sidste ende kom medarbejderne med ved hjælp af økonomisk støtte fra museets venneforening.
Denne deltagelse var med til både at give museet et langt større netværk på tekstilområdet, en større viden om hvordan man arbejder med emnet i andre lande, men også konkrete ”aha” oplevelser om, at ”det er jo ligesom hos os” eller ”det er meget forskelligt fra, hvordan det har været på Køgeegnen.
Det er en stor glæde for Køge Museums Venner, at man kan bidrage til at dygtiggøre museets medarbejdere.
- Det kommer os alle til gode. Vi trækker ofte på medarbejdernes viden om forskellige ting, ligesom folk udefra og fra andre museer får oplysninger om de mange tekstiler, der er på Køge Museum., siger museumsinspektør Inge Christiansen.
Det er blevet en tradition, at museets medarbejdere kommer til den årlige generalforsamling i foreningen. Den holdes i februar, og man ser gerne nye ansigter.
- Bagefter hører vi museets medarbejdere fortælle om, hvad de beskæftiger sig med ”netop nu”. Det er altid spændende, og det sker vi får lov til at komme helt tæt på genstande som særke, huer, veste og andet. Der passes godt på tingene og medarbejderne er gode fortællere., oplyser Inge Christiansen.
Formålet med foreningen ” Køge Museums Venner” er netop at støtte museet økonomisk.
Medlemmer kommer gratis på museet alene eller sammen med familien. De får besked, hver gang der sker noget særligt i forbindelse med museet, og de får rabat når de handler i den efterhånden ret store museumsbutik.
Man kan blive medlem ved at henvende sig på Køge Museum.
pm