Fjernelse af PCB på Borup Skole

Artiklens øverste billede
(Arkivfoto: DS).

Køge Kommune har i løbet af efteråret fået undersøgt de fugemasser, der er anvendt på Borup Skole.
Det har desværre vist sig, at der er anvendt PCB-holdige gummifuger omkring døre og vinduer i 70'er-bygningen (bygningen nærmest Kirken). Der er ikke konstateret PCB andre steder på skolen.
Som de fleste ved er Køge Kommune kommet godt i gang med renoveringen af Borup Skole, og projektet har fundet sin gænge.
Helt som forventet har Køge Kommune konstateret, at der forekommer skimmelsvamp nogle steder, og asbest andre steder.
Og helt efter planen har Køge Kommune håndteret disse forekomster, så der ikke på noget tidspunkt i forbindelse med renoveringen er opstået sundhedsmæssige risici – hverken for skolens brugere og personale, eller for de håndværkere der udfører renoveringen.
Imidlertid lever vi i en verden, hvor meget få ting er uforanderlige, og hvor vi hele tiden skal forsøge at forudsige det uforudsigelige. Således også med renoveringsprojektet på Borup Skole.
Indenfor renoveringsbranchen er man de seneste måneder blevet opmærksom på et nyt ord – PCB.
Et af problemerne med PCB er, at stoffet afgasser til omgivelserne, og således kan bidrage til et dårligt indeklima.
På baggrund af undersøgelserne, af de anvendte fugemasser på skolen har Køge Kommune igangsat en række tiltag, således at Køge Kommune kan fjerne de PCB-holdige gummifuger.
Der ligger klare regler for, hvorledes fugerne skal fjernes, og hvorledes byggeaffaldet efterfølgende skal håndteres. Disse regler følger Køge Kommune naturligvis, idet Køge Kommune har aftalt med et firma som er eksperter på området, at de udarbejder en konkret håndteringsansning til projektet.
Indtil Køge Kommune kan fjerne gummifugerne skal Køge Kommune i nogle af lokalerne i 70'er-bygningen gøre tiltag til at nedbringe koncentrationen af PCB i indeluften.
Køge Kommune har derfor bestilt et antal ventilationsanlæg, som opsættes i de berørte lokaler. Opsætningen forventes at ske i uge 51.
Situationen håndteres efter de givne regler, men i henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger tilrådes det, at skolens brugere orienteres om fundet af PCB.
Denne orientering er hermed givet, idet Køge Kommune naturligvis er indstillede på at besvare spørgsmål, som måtte opstå i denne forbindelse.
Køge Kommune beklager de gener og den uro som ovenstående måtte give anledning til.

Fakta

PCB står for PolyChloreret Biphenyl, og er et tilsætningsstof som i 50'erne, 60'erne og 70'erne blev brugt i industrien på grund af stoffets gode tekniske egenskaber.
Det er bl.a. elektrisk isolerende og kan ikke brande, og det er anvendt som blødgører i faste stoffer, som for eksempel fugemasser.
Man stoppede anvendelsen i midten af 70'erne, og fra midten af 80'erne var det helt forbudt at anvende. Baggrunden for forbuddet var opdagelsen af, at PCB er et miljø- og sundhedsskadeligt stof.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.