Diskret i sikkerhedens tjeneste

Hjemmeværnets frivillige har overvåget og bevogtet nøglepunkter i København under COP15. Værnet havde base på Flyvestation Skalstrup ved Roskilde

Artiklens øverste billede
Casper Holland, leder af af kommandostationen, forklarer om de steder, hjemmeværnets frivillige har overvåget og bevogtet under klima-topmødet.

Hjemmeværnets frivillige soldater har ikke fyldt meget i mediebilledet eller gadebilledet under klima-topmødet. Mens politiet er løbet med synligheden, har hjemmeværnet helt efter planen gået diskret til værks med diverse overvågnings- og bevogtningsopgaver.
I små grupper og altid i tæt samarbejde med politiet har de brugt deres trænede øjne til at iagttage brud på normalbilledet ved Bella Center, på udvalgte broer og hoteller. Lagt mærke til, om en mistænkelig bil har sneglet sig hen over Langebro, parkeret, blokeret eller sat en taske af.
Og tilsvarende ved en række prominente hoteller, ved Christiansborg og Københavns Politigården.

Skalstrup

Flyvestation Skalstrup, nabo til Roskilde Lufthavn, er stedet, de frivillige fra hjemmeværnet i Region Sjælland har haft base.
Det er herfra, alt er blevet styret og koordineret. Og det er her på tæt afstand af Roskilde, at hjemmeværns-soldaterne har sovet, slappet af og spist, når de 12 timer af gangen har haft fri.
- Det har fungeret over al forventning, fortæller Casper Holland. Han har været udlånt fra det rigtige militær til opgaven som leder af kommandostationen for hjemmeværnet på Flyvestation Skalstrup.
- Vi har hver dag fået glade folk hjem, som har været helt begejstrede for at være med til den vigtige indsats i København og bruge deres uddannelse.

Et kig ind i hellikopter-hangaren i Roskilde Lufthavn, hvor både millitæret og det svenske politi har holdt til med deres maskiner. Hjemmeværnet har deltaget i sikringen af stedet.

Stolt chef

Stolt af sit værn for godt udført arbejde er den øverste chef for hjemmeværnet, kommitteret Jens Hald (tidligere borgmester i Lejre og tidligere medlem af både Roskilde Byråd og Folketinget).
- Vi er et beredskab og har ikke kun vore berettigelse ved togulykker, stormvejr, eftersøgning af forsvundne personer og den lags. Vi har også en klar berettigelse ved topmøder som nu, forklarer Jens Hald.
- Ved at vi gør vores, har politiet haft frie hænder til deres mange opgaver. Blandt andet med de mange demonstrationer, som vi ikke har været i nærheden af, og meget andet.
Hvor han end har besøgt de frivillige på indsats i København, har han fornemmet god energi omkring situationen.
- Det har ligefrem været sådan, at politi-folk har rost hjemmeværnsfolkene over for mig. For politiet har noget af det haft karakter af rutine-opgave, men ikke for os. De frivilliges entutisame har smittet langt ind i politiets rækker, som jeg har fået det fortalt, fortæller Jens Hald.

Hjemmeværnets øverste chef, Jens Hald, har fået roser af politiet for hjemmeværnsfolkenes indsats under COP 15.

Helligkopter

Også i Roskilde Lufthavn har hjemmeværns-folkene fra Region Sjælland gjort nytte.
Det er sket ved at dirrigere og kontrollere trafikken af mennesker og biler ved hellikopter-hangaren, hvor også det svenske politi har holdt til med sine helligkoptore.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.