Grønt lys til omstridt svineproduktion
Godkendelse af en stor svinefarm i Gadstrup skabte uenighed på byrådsmødet onsdag. Naboere til produktionen er bekymrede for lugt- og miljøgener
For flere borgere var det en stinkende sag, der onsdag blev bragt op på byrådsmødet. Og miljøgodkendelsen af en svineproduktion i Gadstrup på knap 250 slagtesvin skabte også debat blandt politikerne på byrådsmødet onsdag.
Men på trods af uenigheden, og det faktum at hverken SF, Ø, R eller Hanne Eisen fra Socialdemokraterne ville godkende svineproduktionen, gav et flertal i byrådet grønt lys til svineproduktionen.
I byrådets spørgetid gav de nærmeste naboer til Dalsagergård i Gadstrup, som skal huse svineproduktionen, udtryk for deres bekymring over generne ved en svineproduktion af en sådan størrelse. Beboernes spørgsmål gik blandt andet på, hvordan byrådet vil undgå en forringelse af natur og miljø, og om det er rimeligt at godkende en svineproduktion, der giver flere plager i området som for eksempel gyllekørsel og lugt- og miljøgener.
Torben Jørgensen (S), som er formand for Teknik- og Miljøudvalget udtrykte sin forståelse for beboernes bekymringer, men gav indtryk af, at politikernes hænder var bundet.
- Miljøministeriet har fastsat regler, som alle er overholdt, og det er kun i særlige tilfælde, der må tages hensyn til gener som lugt. Derfor har ansøgeren et retskrav på godkendelse, så vi mener ikke, der er andre muligheder end at godkende, sagde Torben Jørgensen.
Han blev bakket op af borgmester Poul Lindor Nielsen, som sagde:
- Det er et spørgsmål om, hvilke rettigheder et byråd har til at sige nej. Jeg opfatter det ikke, som om vi har mulighed for at sige nej.
Upopulær beslutning
Men de synspunkter havde Enhedslistens Christian Holtet, som kaldte produktionen for en mega svineproduktion, ikke meget til overs for.
- Har de et retskrav på at få lov at drive deres virksomhed, på trods af at borgerne er imod? Nogle i byrådet fralægger sig ansvaret for at træffe en upopulær beslutning. Vi har mulighed for at sige nej til ting, der er fuldt lovlige. Ellers er der ingen grund til, at der er en kommunalpolitisk behandling af sagen, sagde Christian Holtet, som ville have sagen udskudt for at få klarlagt, hvorvidt svineproducenten har et retskrav.
Også SF talte imod en godkendelse.
- Vi nægter ikke nogen at holde husdyr, men det her er ikke husdyrhold, men en fabrik. Så mange grise og så lidt jord lyder forkert, sagde Birgit Pedersen, som fastslog, at den årlige svineproduktion vil være på over 18.000 grise.
Hos Venstre var stemning anderledes positiv over for svineproduktionen.
- Venstre vil gerne give godkendelse. I lokalplanerne står der, at det åbne land er forbeholdt landbrug, og gården ligger ikke klos op ad en landsby, sagde Lars Berg.
De Konservative mente heller ikke, der var nogen vej uden om svineproduktionen i Gadstrup,
- Hvad skulle der være til hinder for at give en godkendelse, når alle regler er opfyldt, sagde Tom Hjort.
Så på trods af protester fra naboer og uenigheden blandt politikerne var flertallet blandt byrådsmedlemmerne, for at godkende svineproduktionen på Dalsagergård, en realitet. Dalsagergård ligger mellem Viby, Ramsømagle, Gadstrup og Ramsølille. Ramsølille ligger tættest på med en afstand på 1250 meter.
til@roskildeavis.dk