Glad borgmester klar til sidste tørn

Der faldt en sten fra Poul Lindor Nielsens hjerte, da han sikrede Socialdemokraterne fire år mere som byrådets største parti. Han ser store udfordringer de kommende år, men vil ikke føre blokpolitik

Artiklens øverste billede
Poul Lindor Nielsen (t.h.) blev ved det nye byråds konstituerende møde torsdag 10. december valgt enstemmigt som borgmester. Bagefter fik han borgmesterkæden om halsen af partifællen Cemal Oklu.

Noget er forandret ved Roskildes borgmester Poul Lindor Nielsen. Efter valget 17. november har den 64-årige politiker været i storform ved de mange forskellige arrangementer og møder, som hans kalender er fyldt med dag ud og dag ind. Veloplagt, vittig og mere fri i sin facon virker byens genvalgte borgmester, og man tænker unægteligt, at han må have været under meget stort pres i valgkampen, med den opblomstring hans omgivelser nu er vidne til.
- Det er klart, at når man har været udsat for de uberettigede angreb og en pressehetz, som jeg har, så er man spændt på, hvordan vælgerne reagerer. Men da jeg erfarede valgresultatet tog jeg det som et udtryk fra vælger om at: Det har han gjort meget godt. Det var en lettelse, at jeg var i stand til at levere et fornuftigt valgresultat til Socialdemokraterne, siger borgmesteren.
Og det er da også en tilpas og glad Poul Lindor Nielsen, som Roskilde Avis møder på borgmesterkontoret kort før jul til en snak om de fire kommende år der, som borgmesteren for længst har meldt ud, bliver hans sidste som aktiv politiker.
- Jeg kan ikke se mig selv i en ny periode om fire år, konstaterer han, men afviser at tale om, hvorvidt han bliver siddende som borgmester i hele perioden, eller overlader borgmesterkæden til partifællen Joy Mogensen inden næste kommunalvalg i 2013. Af konstitueringsaften fremgår det, at borgmesterembedet skal beklædes af en Socialdemokrat. Poul Lindor Nielsens navn er ikke nævnt, selvom et enigt byråd med alle 31 medlemmer pegede på ham.
Uanset, hvornår Socialdemokraterne gennemfører et generationsskifte på spidskandidatposten, så vil partiets gruppeformand i byrådet, Joy Mogensen, være det rigtige valg, vurderer borgmesteren.
- Hvem der skal afløse mig er noget, som partiet bestemmer. Men Joy er klart valgt som nr. to på listen begge gange, og hun har været en god hjælp for mig. I efteråret under budgetforhandlingerne var hun den stærke samlende part. Hun har potentialet, siger Poul Lindor Nielsen.
Joy Mogensen har hidtil været 2. viceborgmester men bliver fra årsskiftet formand for Socialdudvalget. En god læreplads for en kommende borgmester.

Intet manifest

Med arvefølgen solidt på plads hos Socialdemokraterne kan Poul Lindor Nielsen fokusere sine sidste fire år på det politiske. Men han har ingen ambitioner om at efterlade sig et politisk manifest hverken i form af en bygning eller et projekt.
- Det drejer sig om at gøre det fornuftigt. Hvis jeg kan aflevere en fornuftig økonomi og et byråd, der samarbejder, så det det fint. En fornuftig økonomi er ikke en naturlov i dag, tilføjer Poul Lindor Nielsen og afviser dermed, han hans målsætning er for uambitiøs.
Økonomien ligger ham tydeligvis meget på sinde, som den har gjort i den valgperiode, der slutter med årets udgang.
- Jeg ser store politiske udfordringer i at få lave et budget, som kan hænge sammen, og som vi kan samarbejde om. Vi kan ikke sælge den faste ejendom og jord, som vi gerne vil og samtidig har staten et stort underskud på 94 mia. kr. Jeg tror, at den vil sende en del af regningen videre til kommunerne i form af mindre bloktilskud eller nye opgaver, som er underfinansierede. Det kan blive trange tider lokalt, og som en konsekvens kan vi blive tvunget til et lavere serviceniveau, for et skattestigning vil ikke blive tilladt. Resultatet kan blive et lille anlægsbudet som i 2010. Men mit primære fokuspunkt er en fornuftig service på børne-, skole- og ældreområdet. Det tror jeg vil blive sat under pres, fordi finanserne i Danmark ikke hænger sammen, lyder forudsigelsen fra borgmesteren.
Men også andre væsentlige opgaver venter ham og Roskilde Kommune i det nye år.
- Vi skal ud og kæmpe for, at Roskilde Festival kan blive her i byen. Det kommer vi til at bruge nogle penge på, og det skal vi bruge penge på. Den har en stor branding-værdi for byen, siger borgmesteren.
Kommunen arbejder løbende med at købe jord op rundt om Dyrskuepladsen, som festivalen så vil kunne leje til brug for campingområder. Som bekendt er store dele af de tidligere campingområder nemlig bogstaveligt talt gået i grus, da gravningen af netop grus ødelægger flere og flere arealer tæt ved Dyrskuepladsen.
En anden ting, som Roskilde i følge Poul Lindor Nielsen skal kæmpe for eller måske rettere imod i de kommende år, er Region Sjælland.
- Vi er et udkantsområde i Region Sjælland. Der skal vi holde fast både i erhvervsudviklingen ved fortsat at tiltrække nye virksomheder og i at vi er en universitetsby ved til tiltrække uddannelser til kommunen. Og så er der selvfølgelig også placeringen af sygehuset, som er en vigtig sag. Vi skal fastholde Roskilde i en stærk central rolle i regionen. Det er ikke en let opgave, fordi vi er et stærkt udkantsområde, siger borgmesteren.

Ingen blokpolitik

Hans fokus er med andre ord rettet mod, at Roskilde skal stå sammen og kæmpe kommunens interesser både, når det gælder Region Sjælland og det øvrige Danmark. Netop derfor er han glad for den brede konstituering i byrådet og han håber på et positivt samarbejde med alle parter.
- Vi Socialdemokrater har prøvet lidt af hvert de seneste fire år, siger borgmesteren med henvisning til, at partiet har lavet budget med både blå stue i form af Venstre og Konservative og rød stue med SF og Enhedslisten.
- Det kan meget vel blive samme resultat de næste fire år. Jeg skal have lavet det bedst mulige budget og jeg vil ikke forlove mig med nogen på forhånd. Vi vil ikke føre blokpolitik, slår Poul Lindor Nielsen fast.

solroskildeavis.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.