Flexlånere i Roskilde får flere penge til forbrug næste år

Flexlånere med F1 i Roskilde får i gennemsnit mellem15.000 og 30.000 kroner mere til forbrug næste år. Sammen med skattelettelser vil det formodentlig smitte positivt af på omsætningen i detailhandlen, lyder det fra filialdirektør Torben Stevold, Dansk

Artiklens øverste billede
Boligejere med et-årige flexlån har udsigt til flere penge mellem hænderne næste år viser en ny analyse fra Danske Bank.

Årets auktion over 1-årige obligationer i Realkredit Danmark er nu slut, og kursen er fastsat til 100,208. Det betyder, at kontantlånsrenten på et etårigt flexlån i kroner falder fra de nuværende 5,2 pct. til blot 1,78 pct. i 2010. Selvom det er en julegave, der først kan åbnes næste år, vil den kunne mærkes, når der skal betales termin. For er man boligejer med flexlån F1 på en mio. kroner, giver det en årlig besparelse på over 11.000 kr. efter skat for et lån med afdrag og mere end det dobbelte for et tilsvarende lån uden afdrag, siger filialdirektør Torben Stevold, Danske Bank Roskilde afdeling. Der er tale om både det største fald i ydelse nogensinde og det laveste renteniveau, siden Flexlån blev introduceret i 1996. For landet som helhed betyder rentefaldet, at der bliver frigjort fire til fem mia. kroner ekstra til forbrug alene som følge af den faldende ydelse på boligejernes flexlån. - Den lave rente vil sammen med skattelettelser på sigt smitte af på forbruget her i området til gavn for erhvervslivet. Det er altså positivt i den nuværende situation, hvor privatforbruget er meget lavt.

Ændret profil

I Roskilde er den gennemsnitlige restgæld i et parcel og rækkehus på 1.355.000 kr. og i ejerlejligheder er den gennesnitlige restgæld 899.000 kr. Det betyder, at den gennemsnitlige boligejer med flexlån F1 i Roskilde står til at få en årlig besparelse efter skat på 15.000 kroner, såfremt lånet er med afdrag, eller til 30.000 kroner uden afdrag. Da cirka 58 pct. har valgt at finansiere deres bolig med flexlån i Roskilde, betyder det, at der bliver frigjort et pænt millionbeløb i det kommende år til forbrug. - Det er første gang, at danske boligejere har mulighed for at låne til så lav en rente. Hvis man korrigerer for inflation, så er realrenten efter skat faktisk negativ. Men man skal huske på, at det hurtigt kan gå den anden vej. Der er ingen, der med sikkerhed kan sige, hvor renten befinder sig om et år, siger Torben Stevold. På grund af det lave renteniveau i årets sidste måneder har mange af boligejerne, der skal rentetilpasse, da også valgt at skifte profil på deres flexlån i år. Fra at skulle rentetilpasse hvert år (F1), har en del nu valgt at sikre renten i henholdsvis tre eller fem år (F3 eller F5-lån). I Roskilde er der i øjeblikket 60 procent, som har valgt et 1-årigt flexlån, mens 25 procent og fem procent har et henholdsvis 3- og 5-årigt flexlån. Det svarer omtrent til udviklingen på landsplan. Også boligejere med de tre-årige flexlån F3 får flere penge mellem hænderne næste år. De har udsigt til et rentefald fra 4,03 procent til 2,81 procent i 2010. Det svarer til et fald i den månedlige ydelse på 310 kroner efter skat for et lån på 1 mio. kroner med afdrag og 660 kroner for et tilsvarende lån uden afdrag. For boligejere med det fem-årige flexlån F5 er der derimod udsigt til en lille stigning i den månedlige ydelse efter skat på 70 kroner for lån med afdrag og 150 kroner for lån uden afdrag, idet renten stiger fra det nuværende niveau på 3,13 procent til 3,34 procent i 2010.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.