Med cykel og pumpe for fred

To kvinder fra Roskilde var sammen med 200 kvinder fra hele verden på cykeltur i mellemøsten

Artiklens øverste billede
Anne Haarlev (t.v) og Birthe Thagesen har cyklet for fred i mellemøsten. (Foto: Per Rudkjøbing)

Kufferten var pakket med spænding, cykeltøj og – pumpe, da jobcenterchef Anne Haarlev og Birthe Thagesen fra Roskilde tog på cykeltur til mellemøsten sammen med 200 andre kvinder fra hele verden fra foreningen Follow The Women for at cykle for fred. Kvinderne kørte gennem Syrien, Libanon, Jordan, Palæstina og sluttede af i Jerusalem i Israel. Turen var fyldt med glæde, rystende og gode oplevelser, nye møder og fællesskab på tværs af landegrænser både mellem de cyklende og folk i de lande, som turen gik igennem. Mødet med kvinderne og strabadserne i de krigshærgede områder har fået sat et helt nyt perspektiv på livet i de lande, de besøgte. Kvinderne blev modtaget som konger og dronninger i landene de kørte igennem, hvor befolkningen stod og vinkede langs vejkanterne. Og de var med til en masse festligheder, der var arrangeret til ære for dem.

Smidt på porten

Når de cyklende kvinder kom ud til landsbyer og byer, så de, hvordan befolkningens virkelighed så ud i dagligdagen. Her oplevede de en palæstinensisk familie med børn, der netop var blevet sat på gaden med møbler, køkkensager og alt deres habengut, der stod linet op på vejen udenfor. Familien havde fået besked om, at en jødisk familie skulle bo i huset i stedet for dem. - Vi så brevet de havde fået, og det gør indtryk på en, når man pludselig ser det i virkeligheden, siger Birthe Thagesen. Og det var ikke den eneste familie, der var blevet smidt på porten, der var mange. Anne Haarlev forklarer, at det også gjorde et stort indtryk på hende, da hun så et kort over den palæstinensiske stat. Der var kun små øer på kortet, hvor palæstinenserne havde lov til at opholde sig. - Vi så, at palæstinenserne ikke har lov til at være nogen steder, og at de ikke må noget. Så efterfølgende står det så meget mere klart for mig, at det er Israel, der må rette ind, siger Anne Haarlev. Da kvinderne i slutningen af turen skulle ind i Jerusalem mærkede de også på egen krop, hvordan araberne i landet bliver behandlet, fordi de netop kom fra et arabisk land. For at komme ind i Israel blev kvinderne ført ind i nogle lange labyrentiske gange med tremmer for, hvor de skulle stå og vente mange timer. Det skal araberne hver gang, de krydser grænsen. - Det mindede om kvæggange, man følte sig virkelig jokket på, når man stod der, fortæller Birthe Thagesen, der blev godt rystet over de forhold, de cyklende kvinder var vidne til.

Kvinderne overnattede i åbent telt med udsigt over det døde hav.

Betagende dage

Men der var også masser af flotte oplevelser og betagende natur. De cyklede gennem bjergrige egne, på øde strækninger, der mindede om en tur i ørkenen. De oplevede brandvarme dage og iskolde nætter. En af de nætter, der gjorde mest indtryk var da de sov på madrasser i store åbne telte med 30 personer i hvert. Da de vågnede op, havde de udsigt ud over det døde hav. En ting er sikkert, det er, at mellemøsten er kommet meget tættere på for de to kvinder. Og at de følger meget med i fred og konflikter i området. agroskildeavis.dk


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.