Ikke folkeoplysende at lære borgerne førstehjælp og hjertemassage!

Det mener Hvidovre Kommunes Folkeoplysningsudvalg, der har afslået at give ASF - Dansk Folkehjælp - godkendelse

Artiklens øverste billede
ASF Dansk Folkehjælp blev ikke godkendt som folkeoplysende forening.

Derfor kan det godt vække nogen forundring, at en lokal forening, ASF - Dansk Folkehjælp, Hvidovre afd. - der har eksisteret i kommunen i godt 70 år, har fået afslag på en ansøgning om at blive godkendt som folkeoplysende forening i Hvidovre Kommune. I begrundelsen fra Folkeoplysningsudvalget skriver formanden Flemming Thøgersen og Kultur- og Fritidschef Lars Hørdum således: ¿Udvalget kunne ikke imødekomme jeres ansøgning. Afslaget blev givet med den begrundelse, at foreningens formål ikke er folkeoplysende, men at der er tale om socialt og humanitært arbejde¿.... Hvis det ikke er folkeoplysende, så... I ASF - Dansk Folkehjælps bestyrelse er man noget rystet over afslaget og især begrundelsen. - Hvis det ikke er folkeoplysende at lære borgerne førstehjælp og stå for kampagner og instruktion, hvor der gives indsigt i at kunne hjertemassage bruge hjertestartere, ja så ved jeg ikke, hvad der forstås ved ¿folkeoplysende¿, siger formanden Ebbe Bay, der forleden indbragte en klage over udvalgets afgørelse til kommunalbestyrelsens vurdering. I alle årene har foreningen også bistået med ulønnet førstehjælp og samaritter-indsats ved lokale arrangementer, - oven i købet også de af Hvidovre Kommune arrangerede. Men man yder også julehjælp til en række nødlidende familier i Hvidovre. - Vi ønsker i første række denne godkendelse som ¿folkeoplysende¿ for at låne lokaler på linje med andre foreninger. Det har vi aldrig tidligere haft problemer med, men på dette felt er der åbenbart indført en ny kurs i kommunen, slutter Ebbe Bay. Foreningen har ca. 55 medlemmer. Et kommunalt skøn! Folkeoplysningsudvalgets formand Flemming Thøgersen begrunder afslaget med, at de humanitære og sociale foreninger ikke umiddelbart falder ind under kategorien ¿folkeoplysende¿, og at loven i vid udstrækning overlader det til et kommunalt skøn. - Vi er ofte ude i svære afvejninger, og der er ikke tale om nogen nedvurdering af humanitære foreninger som sådan, bemærker Thøgersen. - Men omkring udlån af kommunale lokaliteter bør det selvfølgelig ikke komme humanitært og socialt betonede foreninger til skade, at de ikke er godkendt som ¿folkeoplysende¿. Disse foreninger kan selvsagt også ansøge om lån af lokaler hos kommunen. - Men kan der gives et klart svar: - Er det ikke folkeoplysende, at lære borgerne om liv og helbred og give dem lysten til at hjælpe andre med førstehjælp og bl.a. omkring hjertestop og de mange opsatte hjertestartere? - Jo vist så, - men det kan være at ASF Dansk Folkehjælp i så fald skal søge om godkendelse som ¿folkeoplysende¿ voksenundervisning ligesom i aftenskole-regi?, foreslår udvalgsformand Flemming Thøgersen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.