Hillerød-elever på vej til Galathea-ekspeditionen
To elever fra HTX i Hillerød slutter sig i næste uge til Galathea-ekspeditionen. De næste fire uger skal de studere mikroorganismer ved Galapagos Øerne i Stillehavet
Når 18-årige Kristoffer Dalhoff og 17-årige Sofie Løvind fra 2. B. fra HTX i Hillerød på søndag tjekker ind i lufthavnen i Kastrup, så er det deres livs rejse, der vinker forude. Første flyvetur går ganske vist kun til Paris, men herfra skifter de til et rutefly, der skal fragte dem til Chile, og derefter venter en måneds regulær eventyrrejse i det sydlige Stillehav. Sammen med deres klasselærer Hanne Juhl skal de to hillerødelever nemlig med ombord på Galathea-ekspeditionens skib "Vædderen", og når Vædderen i løbet af næste uge stævner til havs fra Chile, så går turen til Galapagos Øerne, hvor Kristoffer og Sofie skal gennemføre et forskningsprojekt.
På sporet af mikroorganismer
"Vi skal sammenligne DNA på dinoflagelater i Danmark med dinoflagelater fanget ved Galapagosøerne," forklarer Kristoffer Dalhoff, der bor i Hillerød. De mikroskopiske dinoflagelater kaldes også fure-alger på dansk og hører til noget af det ældst forekomne liv på kloden. Ved at sammenligne arvematerialet ved de to typer dinoflagelatter, kan man få et fingerpeg om, hvorvidt de er i familie. "Man vil kunne se, om de er opstået samme sted og har bredt sig, eller om de er opstået flere steder, uafhængigt af hinanden. Dermed vil man kunne få et lille fingerpeg om, hvorpå jorden livet kan være opstået," fortæller Kristoffer.
"De andre var skuffede"
Projektet med dinoflagelater er sådan set hele klassens. Det var et fælles forslag, som sidste år sejrede i en landsdækkende gymnasie-konkurrence. Men der var kun plads til to elever og en lærerr, og valget faldt på benhård vis - nemlig via TV-casting, hvor Kristoffer og Sofie vsite evenr for at formidle foran snurrende kameraer. "Der var 25, som supergerne ville med, men altså kun plads til to. Derfor var de andre skuffede. Så selv om jeg var ellevild, da vi fik det at vide, så holdt jeg lidt igen med glæden af hensyn til klassekammeraterne," fortæller Kristoffer. For Kristoffer er ellevild. Han er overbevist om, at det bliver hans livs oplevelse, omend der også har meldt sig lidt nerver. "Jeg er da lidt nervøs. Det er svært at forestille sig, at vi skal helt om på den anden side af jorden, og jeg har aldrig prøvet af sejle noget, der minder om denne tur. Men jeg glæder mig rigtig meget," fortæller han. Kristoffer, Sofie og Hanne er hjemme i Danmark igen den 12. marts. På turen får de selskab af otte andre gymnasielelever og deres lærere. Læs mere om Kristoffers & Co"s tur og forskningsprojekt på galathea.esh.dk.