Skadestuer og fødeklinikker samles på færre sygehuse

Sygehus Nordsjællands bygninger i Esbønderup og Hornbæk sælges, mens sygehuset i Hørsholm skal være psykiatrisk center

Artiklens øverste billede
Hillerød Sygehus bliver et af regionens fire storhospitaler. Foto: John Jessen Hansen

 

Borgerne i Nordsjælland skal køre længere, når familiens yngste medlem skal bringes til verden. I et oplæg til en ny hospitalsplan i Region Hovedstaden lægger politikerne op til, at fødeklinikkerne på Gentofte Hospital, Helsingør Hospital og Frederikssund Hospital lukkes for at samle kræfterne i Nordsjælland på to store fødecentre i Herlev og Hillerød. "Vi har fokuseret på at fremtidssikre kvaliteten ved de alvorlige, akutte sygdomme og de meget specialiserede medicinske og kirurgiske behandlinger. De meget komplicerede behandlingsmetoder i dag kræver, at hver enkelt læge udfører mange af de samme operationer for at få den nødvendige rutine. Samtidig vil vi sikre, at borgerne får mest sundhed for pengene," siger Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S). Region Hovedstadens forslag deler regionen op i fire områder med hvert sit storhospital og et til to nærhospitaler. De fire områdehospitaler i regionen bliver Hvidovre Hospital (Syd), Bispebjerg Hospital (Byen), Herlev Hospital (Midt) og Nordsjællands Hospital i Hillerød (Nord). På områdehospitalerne vil der være døgnbemandede akutmodtagelser, hvor akut syge eller tilskadekomne enten selv kan henvende sig eller komme med ambulance. I planen lægges der også op til, at der i hvert område fast tilknyttet en lægebil, der kan rykke ud til alvorligt syge og tilskadekomne.

Nærhospitaler

Amager Hospital og Glostrup Hospital vil begge være nærhospitaler i Syd, Frederiksberg Hospital vil være nærhospital i Byen, Gentofte Hospital bliver nærhospital i Midt, mens Nordsjællands Hospital i Helsingør og i Frederikssund bliver nærhospitaler i Nord. Nærhospitalerne skal modtage medicinske patienter fra nærområdets kommuner og tager sig af planlagt kirurgi. Alle nærhospitalerne vil desuden have skadestuer, hvor borgerne i dagtimerne kan henvende sig og få behandlet mindre skader. I hvert område vil 90 procent af borgerne kunne blive behandlet for deres sygdomme på et af områdets hospitaler. "Vi har vægtet både nærheden og kvaliteten. Nærheden er vigtig for de ældre medicinske patienter og deres pårørende, og også for den almindelige borgers mulighed for at kunne få behandlet flænger og andre småskader uden at skulle på en længere rejse," siger Vibeke Storm Rasmussen. Rigshospitalet bevarer sin særstatus som hospital for de højt specialiserede områder, blandt andet samles al hjerte- og lungekirurgi på Rigshospitalet. Men en række andre højt specialiserede områder skal også varetages på andre hospitaler. F.eks. kræftbehandling på Herlev Hospital, hjerte- og lungemedicin, tand-, mund- og kæbe-kirurgi samt øre-, næse- og halsspecialet på Gentofte Hospital, mens hovedpinecentret, rygoperationer og genoptræning efter alvorlige ulykker og lammelser bliver placeret på Glostrup Hospital. Hospitalsplanen medfører, at de genoptræningsfunktioner, der i dag er i Esbønderup og Hornbæk, flyttes til regionens øvrige hospitaler i Frederikssund og Glostrup. Bygningerne i Esbønderup og Hornbæk sælges. Samtlige funktioner på Nordsjællands Hospital i Hørsholm flyttes og integreres på regionens øvrige hospitaler, derefter flytter Psykiatrisk Center i Gentofte til Hørsholm. Regionsrådet forventes at sende planen i offentlig høring på sit møde d. 6. februar.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.