Flytning af retten giver bedre sikkerhed

Retsreformen betyder, at retten i Hillerød skal flytte til større lokaler om et års tid - og det bliver til fordel for vidner i kriminalsager

Artiklens øverste billede
"Der vil ikke på noget tidspunkt komme kvalitetsnedgang i selve retsbehandlingen af de sager, der kommer for retten", pointerer den ny retspræsident Bjarne Bjørnskov Jensen i forbindelse med gennemførelsen af retsreformen. Foto: John Jessen Hansen

 

Det skal gøre ondt, før det bliver godt. Det må være devisen for retten i Hillerød, der fremover skal være hovedkontor i den ny retskreds. Kredsen kommer til at omfatte både Hillerød og Frederikssund samt afdelingskontoret i Frederiksværk og tinglysningsafdelingen fra Helsinge. Meningen er, at de mange medarbejdere skal rykke sammen i en ny retsbygning - det gamle beredskabscenter, der nu hedder Hillerød Port. Men indtil da, kommer man til at sidde endog meget tæt. Ganske vist vil en del funktioner stadig ligge i Frederikssund, men en god del af både administrationen og retsforhandlingerne vil finde sted i Hillerød. Den ny retspræsident Bjarne Bjørnskov Jensen er dog fortrøstningsfuld. "Det kan godt være, at sagsbehandlingstiderne bliver en smule længere i de første par måneder, men generelt vil offentligheden ikke opleve retsreformen som noget negativt," mener retspræsidenten. "Under alle omstændigheder vil der ikke på noget tidspunkt komme kvalitetsnedgang i selve retsbehandlingen af de sager, der kommer for retten." Og når det bøvl så er overstået skal retten ud i flytning igen - men denne gang bliver det til bedre forhold. Hvis alt går vel og alle lejeaftaler falder på plads, skal retten i Hillerød, der altså kommer til at dække store dele af Nordsjælland flytte til det tidligere beredskabscenter. Bortset fra to lejemål i stueetagen bliver det hele hovedbygningen, der skal lægge lokaler til byens ny tingsted. Det vil ikke kun betyde bedre forhold for personalet - men også for brugerne.

Separate rum

Retten i Hillerød har i den gamle bygning på Torvet længe lidt under, at der ikke har været separate venterum til vidner og den tiltalte. Det har betydet, at den tiltalte i princippet har kunnet komme til at sidde og vente på at komme ind sammen med vidner, der skal vidne imod ham eller hende - og vidner, der repræsenterer forsvarets synspunkter har ligeledes kunnet komme til at dele plads med anklagerens vidner. Det har ikke bare kunnet give utryghed - men har også givet en risiko for, at vidneudsagn har kunnet påvirkes både gennem trusler og andre former for pres. "I de ny bygninger vil der blive indrettet flere venterum, så vidner kan blive adskilt, hvis det er nødvendigt. Samtidig vil der blive ansat en vagt. Dels vil han eller hun kunne holde øje med hvad der foregår, og dels vil det være almindeligt tryghedsskabende at vide, at der er en vagt i bygningen," mener Bjarne Bjørnskov Jensen. Den ny bygning vil også blive udstyret med en metaldetektor, der kan blive sat op i de tilfælde, hvor der er frygt for, at tilhørere vil forsøge at smugle våben ind i bygningen. Arresten i Hillerød forbliver indtil videre i bygningen på Torvet - og det betyder, at varetægtsfængslede skal transporteres til den ny retsbygning. men her er der også tænkt på sikkerheden. "Der vil være en sluse, hvor de bliver modtaget, og der vil være en elevator, så de kan blive ført direkte til retssalene," fortæller Bjarne Bjørnskov Jensen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.