Økologimærkerne
Er økologiske fødevarer sundere end konventionelle fødevarer?
Økologi er først og fremmest et godt valg for miljø, natur og dyrevelfærd. Køber man økologisk frugt og grønt, undgår man eventuelle rester af de pesticider, landmændene bruger i dyrkningen af konventionelle afgrøder. Økologisk frugt er ikke altid 100% fri for rester af sprøjtegifte, men der bruges stort set ingen sprøjtemidler i selve den økologiske produktion. Undtagelsen er f.eks. svovl, der blandt andet må bruges til at bekæmpe skurv i økologiske æbler. Udenlandske økologiske afgrøder kan også være sprøjtet med kobbersulfat. Kun 38 tilsætningsstoffer (E-numre) er tilladt i Ø-mærkede fødevarer. Det er ca. 1/10 af, hvad der tilladt i ikke-økologiske fødevarer. Desuden indeholder forarbejdede økologiske fødevarer ingen kunstige sødestoffer, kunstige farvestoffer eller kunstige smagsforstærkere. Dyrt at spise økologisk? Økologiske varer er ofte dyrere end ikke-økologiske. Forbrugerstyrelsen har regnet ud, at husholdningsbudgettet for en familie stiger med ca. 1.100 kr. om måneden, når man udelukkende køber økologiske fødevarer. Men ved at ændre kostvaner og spise mere frugt og grønt og mindre kød, samt spare på vand og energi i husholdningen, kan man købe udelukkende økologisk, uden at husholdningsbudgettet stiger. (Kilde: IMS)