Økologimærkerne

Er økologiske fødevarer sundere end konventionelle fødevarer?

Artiklens øverste billede
Det røde Ø. Det røde Ø-mærke er et dansk kontrolmærke. Ø-mærket fortæller, at det er de danske myndigheder, der fører kontrol med de gårde og virksomheder, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket de økologiske fødevarer m.v.

Økologi er først og fremmest et godt valg for miljø, natur og dyrevelfærd. Køber man økologisk frugt og grønt, undgår man eventuelle rester af de pesticider, landmændene bruger i dyrkningen af konventionelle afgrøder. Økologisk frugt er ikke altid 100% fri for rester af sprøjtegifte, men der bruges stort set ingen sprøjtemidler i selve den økologiske produktion. Undtagelsen er f.eks. svovl, der blandt andet må bruges til at bekæmpe skurv i økologiske æbler. Udenlandske økologiske afgrøder kan også være sprøjtet med kobbersulfat. Kun 38 tilsætningsstoffer (E-numre) er tilladt i Ø-mærkede fødevarer. Det er ca. 1/10 af, hvad der tilladt i ikke-økologiske fødevarer. Desuden indeholder forarbejdede økologiske fødevarer ingen kunstige sødestoffer, kunstige farvestoffer eller kunstige smagsforstærkere. Dyrt at spise økologisk? Økologiske varer er ofte dyrere end ikke-økologiske. Forbrugerstyrelsen har regnet ud, at husholdningsbudgettet for en familie stiger med ca. 1.100 kr. om måneden, når man udelukkende køber økologiske fødevarer. Men ved at ændre kostvaner og spise mere frugt og grønt og mindre kød, samt spare på vand og energi i husholdningen, kan man købe udelukkende økologisk, uden at husholdningsbudgettet stiger. (Kilde: IMS)

<B><I>EU's økologimærke. </B></I>EU's økologilogo er et mærke, der viser, at en vare er økologisk, og at den er produceret og kontrolleret i overensstemmelse med EU's økologiforordning<I>.</I>


<B><I>Krav</B> - svensk økologimærke. </I>KRAV er en organisation, der er bemyndiget af den svenske stat til at kontrollere og certificere økologisk produktion. Mærket ses især på madvarer. Skal som minimum opfylde EU's regler om økologisk landbrug.


<B><I>EKO </B>- hollandsk økologimærke.</I> Uddeles af den hollandske organisation "Skal". Skal er et privat firma, der er bemyndiget til at certificere økologiske varer. Kravet er som minimum, at varerne overholder EU's regler for økologisk landbrugsproduktion.


<B><I>Debio</B> - norsk økologimærke. </I>Administreres af en privat organisation "Debio". Debio er af de norske landbrugsmyndigheder udpeget som udøvende kontrolinstans for økologisk produktion i Norge. Varerne skal overholde EU's regler om økologisk produktion.


<B><I>Soil Association</B> - engelsk økologimærke. </I>Mærket er de engelske økologiske landsmænds økologimærke og administreres af den private organisation Soil Association, som er Englands førende organisation for certificering af økologiske varer og bedrifter. Varerne skal overholde EU's regler om økologisk produktion og kontrol.


<B><I>Demeter-mærket.</B></I> Foreningen for Biodynamisk Jordbrug er en dansk forening med deres eget mærke for biodynamisk jordbrug.


<B><I>AB-Agriculture Biologique</B> - fransk økologimærke.</I> AB-logoet er et nationalt logo for økologiske produkter og ejes af den franske stat. Økologiske produkter kan få mærket, hvis de er produceret eller pakket i EU.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.