Forår på forskud

Det Danske Haveselskab med små forårstips

Artiklens øverste billede
Selv om alt tyder på, at vi får forår tidligt i år, er det rart at tyvstarte i vindueskarmen. Foto Friedrich Strauss.

Selv om solen skinner, fuglene synger og temperaturen er forårsagtig og har været det det meste af vinteren, så var det alligevel kun oktoberkirsebær, der stod i fuldt flor i december, mens forsytiaen nøjedes med en sporadisk blomstring. Det er der en naturlig forklaring på oplyser Det Danske Haveselskab, der videre forklarer, at blade og blomster ikke uhæmmet folder sig ud eller lader sig drive i blomst indendørs, bl.a. fordi knopperne på de fleste er i vinterhvile - de er spækket med hæmstoffer, der først skal nedbrydes. Har den forgangne eftersommer været lys og varm, indeholder knopperne mange hæmstoffer, der gør drivningen sværere, end hvis eftersommeren har været kold og mørk. Hæmstofferne nedbrydes nemlig, når planterne bliver udsat for kulde. Hvor meget og hvor længe er forskelligt fra plante til plante. Derudover varierer nedbrydningen også med årstiden, således drives grene meget lettere sidst på vinteren end tidligt, oplyser Haveselskabet, der illustrerer forskelligheden med følgende eksempler. Forsytia f.eks. behøver kun fire-fem uger med temperaturer under 5?C og kan derfor drives i blomst til jul, hvis november er kold. Bøgegrene derimod kan tidligst drives fra midten af april modsat oktoberkirsebær, der ingen hvileperiode har og derfor kan drives i blomst lige fra løvfald. På den enkelte busk vil de nederste grene være lettere at drive end de øverste, der har fået mere lys. Endelig er der forskel på blomster- og bladknopper. Blomsterknopper går normalt tidligere ud af hvilen end bladknopper. Det er derfor, vi ved tidlig drivning kan opnå at få de eftertragtede nøgne grene med blomster. Ved sen drivning kommer bladene derfor tit "i vejen", forklarer Det Danske Haveselskab. Tips om drivning - Når grenene er skåret, stilles de i koldt vand i rene vaser ved stuetemperatur. Indtil knopperne begynder at røre på sig, kan grenene f.eks. stå i badeværelset, hvor luftfugtigheden ofte er højere end i resten af boligen, og hvor det er let at give dem en daglig douch. - Stil grenene så lyst som muligt, hvis du driver rødlige blomster og grønne grene. F.eks. kræver birk meget lys. Gule og hvide blomster behøver derimod ikke lys. - Skift vand ca. hver 4. dag eller hyppigere. Vandet må aldrig lugte eller være uklart, hvilket tit sker, når du driver grene af planter, som udskiller sukkerholdig saft - f.eks. storbladet lind. Vask også vasen, hver gang vandet skiftes. - Når du klipper grene til drivning, bør du sikre dig, at plantens naturlige form ikke ødelægges. - Man kan ikke give helt faste regler for, hvornår grene kan sættes ind til drivning, for det afhænger som nævnt af vejret. Normalt kan man begynde med grene af den gule vinterjasmin allerede i september, mens man fra marts stort set kan drive alt. Prøv med grene fra tidligblomstrende træer og buske. De er som regel lette at drive i blomst indendørs f.eks. kirsebærkornel, forsytia, troldnød, hassel, vårpil, kejserbusk, kirsebær, lommer, mirabeller, slåen m.fl.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.