Arven gnaver i familieidyllen

En arvestrid driver hvert år hundredvis af familier ud i retssager, selvom det med lidt omtanke og et testamente kan undgås

Artiklens øverste billede
Henriette Skotte

Ingen ved, hvordan andre reagerer, når de arver. Opfattelsen af hvad der er rimeligt og urimeligt er meget forskellig. Derfor opstår der også problemer, når arvens fordeling ikke er planlagt. Derfor er det en god ide at planlægge fremtiden, hvis du har noget, andre skal arve af dig. Samtidig kan arvinger også få mere ud af arven fordi arveafgiften bliver mindre, hvis giveren bestemmer sig for at fordele arven af flere gange, mens han eller hun stadig er i live. Derfor er der flere fordele ved at overveje mulighederne med et testamente eller ved at yde sine børn eller børnebørn et arveforskud. Det kommer både dig selv og den, som får del i overskuddet til gode. - Som giver får du mulighed for at opleve glæden ved at give, når du overvejer en fordeling af din formue får du samtidig et overblik over den, og hvad der kommer til at ske med den, siger Henriette Skotte fra Jyske Bank i Hvidovre. Giv arven videre For arvingerne kan der være et større udbytte ved arven, hvis den deles ud på flere år. På den måde undgås så store afgifter fra staten, som hvis arven bliver fordelt på én gang. Et testamente er en anden måde at sikre sig mod, at ens efterladte ryger i totterne på hinanden. Det er vigtigt for både folk med og uden testamente at kende til arvereglerne. Har du allerede et testamente, så vær opmærksom på, at der er fremsat et lovforslag til en ny arvelov som forventes at træde i kraft 1. januar 2008 - det kan i den forbindelse være en god idé at få testamentet ajourført. Uden et testamente er der regler i arveloven, som kan betyde, at arven fordeles på en helt anden måde end giveren har tiltænkt, men som vedkommende aldrig har fået indskrevet i et testamente. For et ægtepar med børn fra et tidligere forhold, kan arvens fordeling blive lidt af et lotteri. Børnene af den længstlevende ægtefælle vil ofte arve langt mere end børnene af den førstafdøde ægtefælle, hvis den længstlevende dør før arven fra ægtefællen er opbrugt. For at undgå dette bør man lave et testamente, eller i det mindste sikre sig en jævn fordeling af arven, mens man lever. - Er du i tvivl, om dine muligheder kan du komme ind i banken og få råd om, hvordan du glæder både dig selv og dine arvinger, samtidig med at du stopper en mulig arvestrid, før den kommer i gang, siger Henriette Skotte. Undgå arvestriden ved at: * Overveje om du vil fordele noget af din arv, mens du lever. På den måde undgås stridsspørgsmål, og dine arvinger får mere ud af arven på grund af lavere afgifter. * Henvende dig hos en familieadvokat og få udarbejdet et skræddersyet testamente * Benytte hjemmesider, hvor du kan udfylde en interaktiv spørgeformular. Herefter udfærdiger en advokat et udkast til testamentet og sender det med posten. Efterfølgende afklares eventuelle tvivlsspørgsmål via telefonmøder med advokaten.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.