Spændende spor efter middelalderen i Skævinge

Et fint halssmykke er blandt fundene i en udgravning af middelaldergårde i Skævinge

Artiklens øverste billede
Der gås systematisk til værks, når først bulldozerne har skrællet det øverste lag jord af. Foto:John Jessen Hansen

 

Normalt er det jernalderen, stenalderen og andre enormt fjerne tider, der er i fokus, når det handler om arkæologiske udgravninger.Men også senere tider har interesse. Således er der ligenu jubel hos arkæolog Esben Årsleff fra Folkemuseet. Han har gennem de seneste uger været i gang med en udgravning på hovedgaden i Skævinge sammen med et hold kollegaer. Og her har der været en lidt nyere bonus - nemlig spor efter et par middelaldergårde.Allerede i middelalderen var Skævinge en større landsby, fortæller Esben Årsleff."Generelt er byerne i denne side af Nordsjælland lidt rigere, end når man kommer ud vestpå," fortæller arkæologen."Og byen har haft en pæn størrelse på måske 20 gårde. Det kan vi blandt andet se på, at vi befinder os et stykke fra kirken."

Næppe kirkeklokker

Netop beliggenheden så langt fra kirken er dog årsag til en mindre skuffelse midt i glæden. En malmgrube, der er blevet brugt til støbning kunne ellers være det sted, hvor kirkeklokkerne i sin tid blev produceret."Men det er nok ikke tilfældet. Vi er trods alt for langt fra kirken, så den er nok snarere blevet brugt til produktion af gryder og andet udstyr. Malmen til støbearbejdet må være importeret, for herhjemme havde vi kun jernmalm."Esben Årsleff vurderer at gravearbejdet vil stå på i en rum tid endnu - og selv om sporene som sådan ikke er så tydelige på den kommende byggegrund bag Hovedgadens Nordeafilial, vil der alligevel være åbent hus engang senere på sommeren. Her vil en del af fundene fra stedet også blive vist frem - det drejer sig om krukker og potteskår, massevis af dyreknogler og mønter."Dem har vi fundet en del af. Der var borgerkrigstilstande i Danmark i lang tid i middelalderen, og blandt andet derfor udstedte kongen flere og flere mønter i dårlige metalblandinger. Det betød at pengene ikke var så meget værd, og det kan være derfor, at der ligger så mange rundt omkring."Et enkelt fund er mere interessant end de mange småmønter - nemlig et Agnus Dei eller Guds lam. Et lille halssmykke med et kors og et lam - en meget populær pyntegenstand i middelalderen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.