Ingen grund til legionella-frygt
Risikoen for den livsfarlige legionella-bakterier stiger ikke markant, selv om fjernvarmen lukker for det varme vand som led i et spareforsøg, fastslår forsyningschef
Borgerne i Hillerød behøver ikke at frygte for livsfarlige bakterier i badevandet, selv om fjernvarmen i Hillerød Kommune i disse uger eksperimenterer med at slukke for det varme vand natten mellem lørdag og søndag. Formanden for Ejerforeningen Egedam i Hillerød Øst, Mogens Hansen, har peget på risikoen for øget forekomst af legionella-bakterier, der kan give den livsfarlige legionærsyge. Men efter at have drøftet sagen med embedslægen, fastslår forsyningschef Marianne Båstrup-Larsen, at der ikke er nogen grund til bekymring. "Der er tale om en meget lille sænkning af vandtemperaturen, som ikke medfører en markant forøget vækst af legionella," siger Marianne Båstrup-Larsen.
Ned på 47,5 grader
Mogens Hansen peger på, at varmtvandstemperaturen ikke bør komme under 50 grader. Men søndag morgen registrede han i Egedam en temperatur på 47,5 grader, som ikke er nok til at slå legionella-bakterien ihjel. Alligevel lyder der en beroligende melding fra Hillerød Kommunes forsyningschef: "Legionella trives bedst ved 37 grader, og for at vokse skal bakterien have nogle næringsstoffer. Og det er der ikke i varmtvandsbeholderen. Det vand, som kommer ud af den varme hane, er oprindeligt koldt og rent vand, som varmes op. Opvarmningen sker ved hjælp af det varme vand fra fjernvarmeværket, men uden at fjernvarmevandet kommer i berøring med det rene vand," forklarer Marianne Båstrup-Larsen. Hun tilføjer, at man følger Dansk Standard, som siger, at varmtvandsinstallationer normalt ikke må komme under 50 grader og ved spidsbelastninger ikke under 45 grader.
Ejerformand roses
Formanden for teknisk udvalg, Sven-Ove Larsen (C), roser Mogens Hansen for at have gjort opmærksom på legionella-problematikken. Han fastslår, at kommunen under ingen omstændigheder vil acceptere en sundhedsrisiko: "Hvis vi kommer i nærheden af, at det er sundhedsfarligt, så vil vi standse forsøget omgående," siger han. Fakta: Spar på varmen Som forsøg lukkes varmen søndag den 6. august og søndag den 13. august fra midnat til kl. 06. Forsøget skyldes en ny lov, som pålægger alle borgere at spare én procent på varmen. Forsøget i Hillerød skal evalueres efter de to første søndage.