Hvepse har givet ekstra travlhed på skadestuerne

Særdeles mange hvepsestik har givet stort rykind på Nordsjællands skadestuer i den varme sommer. Også dehydrerede ældre med for meget tøj på har lidt i varmen

Artiklens øverste billede
Hvepse er både fredsforstyrrende og giftige. Det fik flere nordsjællandere at mærke i sommervarmen /Polfoto

 

Hvepsene har i den grad nydt den varme sommer, og de gul og sortstribede giftflyvere har med deres bagkrop som våben givet travlhed på de nordsjællandske skadestuer. Her melder man om et usædvanligt stort antal patienter med hvepsestik i løbet af sommeren. På skadestuen på Hillerød Sygehus har afdelingssygeplejerske Claus Skriver generelt haft en stigning i patienter på 50 procent i forhold til sidste år, og en del er kommet med røde og smertende mærker efter nærkontakt med hvepse. "Antallet af patienter med hvepsestik har været helt ekstremt. Normalt plejer vi ikke at have ret mange af den slags, men i løbet af august har vi haft ikke færre end 120 patienter, hvor 16 af dem er ambulanceindlagte. De fleste får lidt modgift og bliver sendt hjem. Men enkelte har haft alvorlige allergiske reaktioner efter hvepsestikket. Eksempelvis havde vi en mand, der var stukket på læben, og hans ansigt hævede så meget og ændrede så meget form, at hans kone ikke kunne genkende ham på sygehuset," siger Claus Skriver, der understreger, at folk yderst sjældent dør af et hvepsestik. Også på skadestuen på Amtssygehuset i Gentofte har der været mange patienter med hvepsegift i kroppen, fortæller afdelingssygeplejerske Henrik Johansen. "Det har været et stort hvepseår, for vi har haft langt flere patienter med hvepsestik end tidligere. Hele sommeren har vi dagligt mellem 10-15 patienter med hvepsestik, og en enkelt weekend for nylig var skadestuen sågar tæt på at løbe tør for medicin mod hvepsestik," siger Henrik Johansen.

Ældre lider i varmen

Den varme sommer også gjort livet mere besværlig for ældre mennesker, der har haft svært ved at klæde sig passende på i varmen og som ikke får drukket nok væske i løbet af dagen. Afdelingssygeplejerske på Frederikssund Sygehus' skadestue, Iraj Glenthøj, har oplevet flere dehydrerede ældre end normalt. "Mange af patienterne er ensomme ældre. Der er ikke nogen, der husker dem på at drikke en masse væske, når det er varmt. Som hovedregel skal ældre såvel som alle mulige andre have to liter væske om dagen i normalt vejr og næste det dobbelte, hvis det er 30 grader," siger Iraj Glenthøj, der også forklarer, at det både er manglen på væske og for meget tøj på kroppen, der gør varmen slem for ældre mennesker. Mens ældre har bøvlet med for lidt væske, har de nordsjællandske badegæster været hårdt ramt af de flydende brandmænd i vandkanten. Flere af skadestuerne har oplevet flere patienter med brandsår fra de såkaldte goplere. På skadestuen i Hillerød mødte 28 folk op i juli efter nærkontakt med brandmændene, og også i Frederikssund har de flydende goplere med deres giftige tråde givet travlhed. "På skadestuen kan man få lidt bedøvende creme på huden, hvor man er blevet brændt. Men generelt kan man selv klare det ved at skylle det med koldt vand og eventuelt hælde lidt eddike på. Et andet godt råd er at skrabe over brandsåret med et kreditkort for at fjerne de små pigge, som brandmændene efterlader sig på huden," siger Iraj Glenthøj, der til gengæld har oplevet færre skader efter trafikuheld i løbet af sommeren. "Folk er åbenbart begyndt at køre ordentligt," siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.