Flere offentlige begravelser i Hillerød
I 1999 var der ingen offentlige begravelser i Hillerød Kommune. Nu sker det flere gange om året, at kommunen må dække udgifterne i stedet for de pårørende
For bare syv år siden var de helt ukendte i Hillerød. I dag er der 5-8 om året. Begravelser, hvor det er kommunen, der må betale det hele.Enten fordi der ikke er nogen pårørende til at sørge for den økonomiske del af begravelsen. Eller også fordi der ikke er nogen pårørende, der vil bruge penge på det."Det er underligt, at det sker i en by som Hillerød. Det har jo været kendt i København i mange år, fordi der for eksempel er mange hjemløse," siger kontorchef i Borgerservice i Hillerød Kommune, Niels Jørgen Kobbernagel.Han tøver lidt, da han skal komme med en forklaring på, at der pludselig findes såkaldte offentlige begravelser i Hillerød."Det kan være den almindelige forråelse i samfundet, som en af mine kolleger sagde. At folk ikke vil påtage sig at begrave deres afdøde på en værdig og familiemæssig måde. Eller der kan være kommet flere hjemløse. I hvert fald er det noget helt nyt, at det findes i Hillerød," siger Niels Jørgen Kobbernagel. Han tilføjer, at en anden grund til de offentlige begravelser også kan være, at de efterladte ikke har økonomi til at betale, selvom de gerne vil. En begravelse kan nemt koste mellem 10.000 og 20.000 kroner.
Mindre brug for hjælp
Men på trods af, at der er begravelser, hvor Hillerød Kommune må betale det hele, er kommunens udgifter til begravelser blevet mindre siden sidste år.Fra den 1. januar 2005 til den 30. juni 2005 brugte kommunen 374.979 kroner på begravelseshjælp. Dette tal var faldet med ti procent i den samme periode i år, hvor kommunen ydede 337.334 kroner til begravelser i kommunen. Dette fald er sket samtidig med, at befolkningsantallet i Hillerød Kommune er øget med 2.24 procent siden sidste år. Altså en befolkningstilvækst, samtidig med udgifterne til begravelser er blevet mindre."Det hænger nok sammen med, at de ældre borgere er bedre økonomisk stillede end tidligere. Det kan man for eksempel se på byggeriet i Skovledet - de ældre sælger deres huse og flytter ind der, og det må jo være fordi, de har flere penge mellem hænderne," siger Niels Jørgen Kobbernagel.