Lærlinge mangler pladser trods byggeboom
Mens byggebranchen skriger på arbejdskraft, går murerelever uden lærepladser. Dobbeltmoralsk, mener fagforening
Østarbejdere importeres, og byggerier udsættes på grund af mangel på arbejdskraft. Men samtidig kan en del af de unge murerelever, som skal udgøre fremtidens arbejdsstyrke, ikke finde en læreplads. På Erhvervsskolen Hamlet i Hillerød har der i det seneste stykke tid været 14 murere i og seks tømrere i skolepraktik, fordi de ikke har kunnet finde mestre, der ville uddanne dem.Læs mere i det nyeste nummer af Erhvervs Avisen
Øget efterspørgsel
"Der er kommet en øget efterspørgsel efter lærlinge, fordi mange mestre nu kan se, at det er den eneste måde, de kan få arbejdskraft på. Mestrene er nødt til at se lidt længere frem, hvis vi skal undgå de her flaskehalsproblemer. Der er nogle mestre, som kører frihjul og ikke uddanner murere, og det er synd," siger skolens jobkonsulent, Johnny Vincent.Selvom der i dag er stigende efterspørgsel efter lærlingene, frygter Johnny Vincent, at de nye murerhold vil få problemer med at finde pladser. De skal nemlig i lære i vinterperioden, hvor de mestre, som tager lærlinge på grund af mangel på arbejdskraft, har mindre arbejde at udføre. Hos 3F kritiserer man byggebranchen hårdt:"Virksomhederne vil hellere stjæle arbejdskraft fra hinanden end uddanne elever. Vi kan kun opfordre branchen til at tage problemet her alvorligt og også uddanne elever, når der er mindre travlt. Problemet bider sig selv i halen, hvis man først tager elever, når det er umuligt at finde uddannede," siger formanden for 3F i Nordsjælland, Tue Tortzen.
Byggeri: Vi tager nok
I den nordsjællandske byggebranche peger man i stedet på, at branchen i øjeblikket tager flere lærlinge ind end nogensinde før. "Vi tager alle de lærlinge, vi har mulighed for, og jeg synes ikke, man kan kritisere mestrene. Den opgang, vi har i øjeblikket kunne ingen forudsige, og derfor kan man ikke sige, at vi skulle have uddannet flere tidligere. Det er meget svært for små mestre at tage lærlinge ind, hvis der ikke er nogle opgaver i ordrebogen," siger formanden for Dansk Byggeri i Nordsjælland, Jørgen Simonsen. Han peger desuden på, at det kan forbedre lærlinge-situationen markant, hvis regionens kommuner bliver bedre til at lægger flere opgaver i vinterperioden.